Pages

27 February 2008

Gasni sporazum

Pomalo smo već zaboravili da je pred predsedničke izbore potpisan pred-sporazum između Vlade Srbije i Rusije o izgradnji gasovoda i prodaji NIS-a Gaspromu. Taj ugovor je obljavljen na sajtu Vlade Srbije. Juče je potpisan još neki dodatni sporazum, ali o njegovom sadržaju još uvek ne znamo ništa.

Sporno je od početka nekoliko stvari - odredba ugovora po kojoj u kompaniji koja će upravljati gasovodom ruska strana ima 51% učešća a srpska 49%, i drugo - privilegovana prodaja NIS-a bez tendera. Na kraju, kao treća stvar, dok se ne objavi i najnoviji sporazum, mi ne znamo ništa ni o tome ko će arbitrirati u slučaju kršenja sporazuma od strane ruske strane u pogledu investicija ili ekoloških obaveza, ili pak različitog tumačenja odredbi sporazuma. Ako sudimo po analogiji sa kolonijalno-ropskim odnosom koji je do sada postojao između dve vlade, izgleda da će Rusi obavljati i ovaj zadatak.

Što se prve stvari tiče, vlasničkog udela u novoj gasnoj kompaniji, predsednik Tadić je u nastupu iskrenosti pred same izbore saopštio zašto je zapravo prepušten većinski udeo Rusima (što je neuobičajeno, jer su recimo Bugari koji su takođe napravili ugovor sa Gaspromom, obezbedili 50% učešća): on je naime prvi došao na ideju da se gradi gasovod sa Rusima, još 2004, doduše on je tada mislio da srpska strana treba da ima 50% učećšća, ali dodaje Tadić "Rusija nije tada bila ovako ekonomski u usponu kao sada, niti je tako odlučno podržavala našu politiku oko Kosova". Time je predsednik direktno na Televiziji B 92, emisija Poligraf, (22 min 10 s. snimka i dalje) priznao da je ceo aranžman sklopljen kao uzvratna usluga za rusku podršku oko Kosova, odnosno da je 51% i NIS moralo da bude dato, jer je Rusija u međuvremenu pojačala podršku Srbiji oko Kosova. Da postoji pravna država u ovoj zemljji, predsednik i premijer bi odgovarali za sklapanje štetnog ugovora, a možda i za nacionalnu veleizdaju jer energetsku sigurnost zemlje vezuju za državnu naftnu kompaniju jedne strane zemlje. Video snimak ove emisije bio bi ključni dokaz na procesu protiv predsednika.

Šta sledi iz ovih 51% Gasproma? U istom intervjuu predsednik kaže da je "politika jednako energija". Da tačno tako, i to možemo da vidimo na primeru korišćenja Gasproma prema zemljama kao što je Ukrajina. U sred zime, ili pred izbore, ispostavi se da će Gasprom zavrnuti slavine ako se ne plati dodatnih 500 miliona ili 2 milijarde ili 5 milijardi na ime odjednom nastalog "duga". Koji će biti oprošten ako pobedi na izborima onaj ko treba (neki sprski Janukovič, kojih, dao Bog ima koliko hoćete). Rusija, dakle, koristi prirodne resurse koje ima da bi širila svoje imperijalne političke ambicije kroz subvencionisanu prodaju resursa poslušnim državama i ucenjivanje neposlušnih prelaskom na tržišne (ili češće "tržišne" uslove) uslove. Da li biste volili da odluku o izborima i političkoj orijentaciji vaše vlade donosi jedna strana zemlja, i to ne bilo koja, nego Rusija Vladimira Putina i njegovih saradnika iz nereformisanog KBG?

Eto, "to je nama naša Vlada dala". I predsednik.

No, čak i da se manemo ideoloških procenjivanja ovog što se desilo - šta vama prvo padne na pamet kada neko u ime države sklopi očigledno štetan ugovor o recimo prodaji državnog preduzeća ili ulaska u veliki posao po očigledno vanrednim i nepovoljnim uslovima (kao što je onih 51% Gaspromu koje nije mogao da dobije u Bugarskoj)? Meni prvo na pamet pada korupcija. Kada srpska Vlada sklopi sporazum o izgradnji gasa, i za razliku od recimo Bugarske, ne uspe da obezbedi barem polovinu vlasništva nad zajedničkom gasnom kompanijom, onda ja zaključujem da su ugovarači posla sa srpske strane korumpirani. A ako nisu korumpirani onda su nekompetentni, što je možda još gore.

16 comments:

Anonymous said...

Sad ta priča o ekonomskom usponu Rusije baš i ne pije vodu ako imaš u vidu da se jaz u nacionalnom dohotku po glavi stanovnika između Rusije i bogatih zemalja EU produbio od Putinovog dolaska. Čak je i Putin "zaboravio" svoje omiljeno obećanje o pristizanju Portugala (jedne od "siromašnijih" EU zemalja) u ovoj kategoriji - razlika između dve zemlje, za Putinove vladavine, spala je tek sa $12,000 na $11,000 američkih dolara. S' druge strane rusko stanovništvo "ubrzano" stari što je dodatni razlog za ne baš sjajne prognoze kada govorimo o ekonomskom usponu Rusije.

Očita je i jaka "veza" između Kremlja i Gazprom-a kao neprikosnovenih gospodara ruskih prirodnih bogatstava te kako se Rusija u svojoj geopolitici značajno oslanja na prirodne resurse kojima raspolaže ali koji, što ne treba prenebregnuti, nisu obnovljivi! Pored prirodnih resursa Rusija još uvek ima i mesto stalne članice Saveta Bezbednosti UN i to obilato koristi u "poslovnim pregovorima" sa zemljama u kojima ima (prevashodno poslovne) interese. Primera radi, prošle nedelje je Gazprom potpisao ugovor sa Iranom o eksploataciji iranskog gasa i plasmanu na treća tržišta u zamenu za rusku "pomoć" u razvoju nuklearnih tehnologija (posredno i zaštita u SB UN).

Anonymous said...

Gospodine Velickovicu, mogli ste da date svoje originalno misljenje, umesto sto prevodite od reci do reci, clanak bivseg savetnika za Rusiju Madlen Olbrajt, Stivena Sestanovica.

Verujem da isto radite i na drugim temama.

Mogli biste da objavite i danasnji clanak iz engleske stampe, da ce Rusija postaviti atomske bombe u Srbiji. Kod engleza je sve moguce.

Zato manite vi Srbe tih vasih neo-liberalnih jevrejskih budalastina. Ako vam se ne svidja svi pravac Amerika!

Profesor

Anonymous said...

Ne vidim zasto bi liberali morali da se sele. Mi zelimo da ovde ucinimo zivot lepsim ne u Americi.

I pored toga sada je malo teze da se ode od kako ste im zapalili ambasadu.

Slaviša Tasić said...

Veličković:
Rusija je rasla brže od EU u poslednjih nekoliko godina, tako da nisam siguran da se jaz produbio.

Pravi problem je što je taj rast potpuno slučajan. Kad je Putin došao na vlast cena nafta je bila rekordno niska, negde oko 12$ čini mi se, a sada je blizu 100$. Da je Jeljcin imao tu sreću gde bi im bio kraj.

Anonymous said...

Rusija

GDP per head (US$; purchasing power parity) 13,104

Real GDP growth (%2002-06) 4.7 7.3 7.2 6.4 6.7

portugal

GDP per head (US$; purchasing power parity) 20,997

Economic growth averaged only 0.6% a year in 2002-06. A mild export-led recovery is under way and should continue

Real GDP growth (%2002-06) 0.8 -0.7 1.3 0.5 1.3

Dakle razlika je 7000 a ne 11000 ili 12000. I stope rasta sve govore.

Ne znam zasto toliko mrzite Rusiju i Putina i odakle ta rusofobija? Kad je covek jedan od najvecih drzavnika u istoriji. Na sta je samo rusija licila 90ih...

Lazar Antonić said...

oko 12 000 je razlika ukoliko gledate realni GDP a ne ovaj koji u obzir uzima troškove života.

Ne bih rekao da je u pitanju rusofobija. Ne znam zašto bi iko u Srbiji ko je makar malo čitao istoriju imao razloga da sumnja u altruizam ruske spoljne politike.

Sa druge strane, Putin je zaista jedan od 20 najvećih državnika, ako ne svih vremena onda bar prosle godine

Anonymous said...

koliko ja znam sva medjunarodna poredjenja se rade na bazi ppp a ne na osnovu zvanicnog kursa. Tako da bih ja realnim gdpom nazvao ovaj izkazan po ppp a ovaj drugi bih nazvao nominalnim poredjenjem.

ivan said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

u svakom slucaju nije tacna tvrdnja prvog komentatora.

Lazar Antonić said...

Da u pravu ste. Ovo je nominalni o čemu ja pričam.

Ivan Jankovic said...

Najvecim delom, rast GDP Rusije poslednjih cetiri-pet godina je posledica enormnog rasta cene nafte od oko 12 dolara po barelu na preko 100 dolara danas. Da je Jeljcin 1990-ih imao takvu cenu nafte, ukupni rezultati Rusije bi bili jos bolji nego sada.

Rusija je nacinalizovala najveci deo energetskog sektora. Taj sektor je drasticno neproduktivan i neefiaksan u odnosu na zapadne firme u istoj oblasti. Ulaganja u nova postrojenja i nove tehnologije su prakticno zaustavljena, i Rusiaj vec sad nema dovopjno cak ni kapaciteta da preveze svu naftu do onih koji bi hteli da j ekupe, da ne govorimo o necem visem na dugi rok. A stvar ce biti gora ako spijuni KGB i sitni birokrati nastave da vode taj biznis u buducnosti. Vlada nigde, pa ni ovde nije bas sjajan ivnestiror. Inace bi socijalizam uspeo, zar ne?

Putin nije nikakav veliki drzavnik vec covek vrlo ogranicene, policijske vizure sveta. On je bio, pre uspona u Jeljcinovoj hijerarhiji (kome politicki duguje sve) sitan trecerazredni spijun KGB u Istocnoj Nemackoj. I njegovi horizonti su ograniceni na horizont trecerasrednog spijuna - on svuda vidi samo zavere, spijune, podrivace...Ja sam u pocetku, kao i neki drugi ljudi, bio zaveden slikom koja je postojala o Putinu kao "ruskom Pinoceu" tj ceoveku koji politicki valda gvozdenom rukom ali je spreman da preduzme racionalne liberalne reforme. Putin radi sve suprotno od toga, on nacionalizuje, etatizuje i centralizuje ne samo privredu, nego i citavo drustvo. On ispunjava mazohisticke fantazije velikog dela ruskog drustva naviknutog na tiraniju vekovima, a najvise u XX veku, i njegovu naviku da bude tlacen i terorisan od nekog "jakog coveka". Putin nije nikakav drzavnik vec sitni kgb mozak, cije je mesto uz Hruscova, Staljina i Beriju kojima se toliko divi (i koje tako ropski oponasa, recimo likvidacijama protivnika radioaktivnim talijumom), jer smatra raspad SSSR "najvecom geopolitickom greskom 20 veka" Za njega su Gorbacov i Jeljcin prave drzavnicke gromade.

Ovde u Srbiji postoji jedna sekta zatucanih plisanih nacista, predvodjena DSS-om, koji se do imbecilnosti dive Putinu jer sanjaju da u ovoj zemlji rade sve ono sto ovaj radi u Rusiji, ali ne mogu - da otvoreno ubijaju i proganjaju politicke protivnike, novinare i ostale, da ukinu demokratiju i parlamentarni sistem i uvedu neku formu kvazi-fasisticke diktature kao Putin, da zabrane sve NGO-e (kako su samo Prorokovic i Sormaz pre godinu dve uzdisali i sevdalisali za Putinovim "drzavnickim" obracunom sa NGO-ima i sanjali da oni ovde nesto slicno naprave, a sad vidimo da je isti, Putin, proglasio British Council za spijunsku organizaciju. Ali to u Srbiji, zarazenijom prokletivm zapadnim virusima od Rusije jos uvek nije realno).

Anonymous said...

"Za njega su Gorbacov i Jeljcin prave drzavnicke gromade. "

ali za vreme njihove vlasti se rusija smanjila i teritorijalno i ekonomski i po uticaju u svetu. To je kao kad bi francuzi rekli da je peten veci drzaqvnik od de gola.Zasto amerikanci ne dozvole da se teksas otcepi ili spanci baskiji i kataloniji ne daju nezavisnost ili francuzi korzici.

Slaviša Tasić said...

Zato što Teksas ni neće da se otcepi, kao ni Baskija ni Korzika. To su mitovi koje smo mi u Srbiji kreirali. Uvek ima po neka grupa koja hoće. I u Italiji ima stranka čiji je program otcepljenje severa, ali to ne znači da većina ljudi to hoće. Isto je i u Baskiji i Korzici, a posebno u Teksasu, niko uopšte ne govori o otcepljenju. Samo se u Srbiji priča o tome.

A veličina državne teritorije nije merilo blagostanja. Nemojte gledati kolika je država, nego da li su ljudi srećni, kolika im je plata, da li emigriraju ili ostaju u zemlji, itd. To je važno. Jeljcin je bio predsednik u najtežim godinama tranzicije. Kroz to je moralo da se prođe. Nije bio svetac, tolerisao je dosta korupcije, dozvolio oligarsima da upravljaju zemljom, ali treba mu dati kredit što je pokušao da demokratizuje zemlju, privatizuje ekonomiju umesto da je stavlja pod svoju kontrolu kao Putin i Medvedev, što nije imao diktatorske ambicije, što je poštovao slobodu štampe. U Rusiji je najlakše postati diktator, teško je biti uzdržan.

Anonymous said...

He, dok ja crnčim vi se raspisali, naročito anonimusi - a kad neko ne oseća potrebu da se predstavi imenom i prezimenom nema mu smisla ni odgovarati.

Anonymous said...

"Ovde u Srbiji postoji jedna sekta zatucanih plisanih nacista"

Sjajna recenica :)

Anonymous said...

Jelicin demokrata?

Hajde da vidimo demokratske poteze tog coveka.

Interesantan je sam jelcinov dolazak na vlast. Prvo demontira drzavu SSSR, i pored volje vecine njenih republika, da bi bio jedina mocna figura u drzavi.

Kada mu je zasmetalo sto nema vecinu u parlamentu, salje na njega tenkove i pobije preko 100 ljudi, i za to dobija podrsku zapada. Pravi demokratski cin, nema sta.

Izbore 1996. iako je izgubio za 6 posto od komuniste Zjuganova, pokrade.

Zbog svoje bolesti u drugom mandatu predaje vlast prijateljima svoje cerke, koji odjednom postaju milijrderi zaplenom prirodnih bogatstava, i vlasnici svih medija u zemlji.

Organizuje piramidalne banke da isisa jos malo para u slamaricama naroda, koje 1998 pucaju, i produbljuju krah u zemlji.

Vodi i gubi 7 godina rat sa Cecenijom koja ima ukupno 400 hiljada stanovnika.

Standard u Rusiji u toku njegovog mandata pada za 70 procenata.

Broj ubijenih novinara za vreme jelcina, je bio oko 10 puta veci po godini nego danas.

I ima jos puno toga, i to sve govori o objektivnosti gospodina Jankovica.

Branko Stojanovic