Pages

16 September 2010

Razmišljanja o revoluciji u Americi

Na početku, nagradno pitanje: da li postoji išta što bi najtesnijim vezama moglo da spaja uredništvo Wall Street Journala, uredništvo National Review, Weekly Standard, Reason Magazine, Karl Rovea, mainsstream medije i Demokratsku stranku?

Odgovor: svi jednako mrze Christine O'Donnell. Žena je pobedila na preliminarnim izborima za republikanskog senatora u državi Delaver, u trci sa Mike Castlom, kandidatom koji je 40 godina već funkcioner, favorit republikanskih glavešina iz Vašingotna i celokupnog "konzervativnog establišmenta". Po ispitivanjima "Kluba za rast" najliberalniji republikanski kongresmen već nekoliko godina. Tea Party patrioti su, uprkos tome, progurali svog čoveka (ženu) koja je vrlo desno na ideološkom spektru, bez mnogo iskustva do sada. Posle Aljaske, Kentakija, Jute, Kolorada, Nevade i Florida ovo je sledeća stanica gde su favoritima republikanskog establišmenta pokazana vrata, i na njihovo mesto postavljeni autentični desničarski kandidati, poput Marka Rubia, Rand Paula, Sharon Angle i sada Christine O Donnell.

Dakle, postavka: na jednoj strani beltway konzervativci, beltway libertarijanci, beltway liberali i mainstream mediji, savetnici George W. Busha, Rove i Perino, svi složno ko jedan za najlevičarskijeg republikanskog kandidata, a na drugoj: Jim de Mint, Sarah Palin, Hestonova NRA, Rush Limbaugh, Mike Levin i ostali "krekpotovi" i populistički bukači, na strani Tea Party kandidata. Pametnome dosta.

Najodvratnije, i vrlo razotkrivajuće, u celoj ovoj epizodi je bio sledeći detalj. Bukvalno dan pred izbore, na Weekly Standardu je osvanuo pljuvački članak o Christini O Donnell sa ličnim a ne političkim napadom, koji su onda kolege blogeri sa NRO, WSJ i ostlaih "konzervativnih" medija neumorno ponavljali i međusobno linkovali. Podsetilo je to na orkestriranu kampanju konzervativaca sa NRO i libertarijanaca sa Catoa, Reasona i George Masona da miniraju Ron Paula, dan pred prajmeri izbore u Nju Henpšajru 2008.