Pages

01 March 2007

Agencija za ljudska prava

EU birokratija je i to uspela da izmisli. Sada samo čekamo da se neko u Srbiji doseti da i nama treba jedna takva. Jer ako Evropa ima...

Karl Bildt ima blog

Link.

Skeptički sajtovi

Evo nekih dobrih sajtova koji se bave problemom globalnog zagrevanja i sa klimatološke, ali i ekonomske strane: prvi, drugi, treći ili četvrti...

Ko to kaže, ko to laže

Naši mediji kažu da je na protestu za Kosovo bilo 40,000 ljudi, International Herald Tribune kaže 15,000. Broj i nije najvažniji, ključno je ovo:
Očekivao sam bar sto hiljada duša. Ej, bre, na jednoj utakmici ima sto hiljada ljudi, a ovde niko neće da dođe. To je poražavajuće - širi ruke Novica.

Šta god pričali političari, teško da je građanima Srbije ozbiljno stalo do Kosova. Richard Posner, Gary Becker i ostali ekonomisti vulgarne ali ponekad okrutno realne čikaške škole bi stvar hipotetički rešili ovako:
1. Prikupiti dobrovoljne priloge građana Srbije za projekat otkupa Kosova od Albanaca.
2. Prikupiti dobrovoljne priloge kosovskih Albanaca za otkup Kosova od Srbije.
3. Uporediti. Ko je bio spreman da ponudi više, njegovo je.

Tako se najprostije mere preferencije. Meni se čini da je kosovskim Albancima više stalo do Kosova nego Srbiji, barem tako izgleda po brojnosti i prirodi protesta koje su organizovale jedna i druga strana.

Pikaso

Nije mi jasno zašto se skupocene slike kradu. Na kraju celog lanca lopova i preprodavaca mora da stoji neko ko generiše originalnu tražnju -- neko ko kupuje sliku ne zbog njene materijalne vrednosti, kao investiciju, nego iz čistog užitka. Ali pošto se radi o unikatnim slikama, ko god da vidi ovog Pikasa i malo je čitao vesti, zna da je slika ukradena i vlasnik upada u velike probleme. Dakle iza tražnje za skupocenim slikama stoji ekscentrični milioner koji sliku čuva negde sakrivenu da bi je sam gledao s vremena na vreme i spreman je da zbog toga sa svim milionima koje ima rizikuje zatvor. Nije li to neverovatno?