Pages

08 November 2012

Tabloidi

Nisam siguran da razumem šta Tijanić u većem delu svog obraćanja studentima novinarstva pokušava da kaže, ali ovaj deo mi se jako dopada:

Nemojte snobovski odbacivati važnost printanih tabloida ili teletabloida za mentalno zdravlje Srbije. Oni skupljaju đubre po Srbiji i stavljaju ga na ekran ili ga uvijaju u papir. Za razliku od mnogih, voleo bih da svaki bogataš ima sopstveni tabloid. Naime, urednici tabloida su pošteni ljudi. Oni napadaju samo osobe koje su "uplaćene", "tipovane" i naručene od gazda. Tek tada, u sveopštem medijskom ratu moćnih, gde svako svog protivnika cinkari javnosti i policiji, saznaćemo sve o svima. Dajte nam još tabloida, ako mislite dobro Srbiji.

EU u zoni sumraka

Jednom davno, davno, u pradavna vremena teorija da je cilj evropskih integracija stvaranje evropske super-države smatrana je zanimacijom "teoretičara zavere" i nerespektabilnih tipova. Da stvar bude zanimljivija, smatra se i danas, ukoliko osoba koja izriče ovu tvrdnju istovremeno ne odobrava proces. Međutim, u međuvremenu je zavera postala javna stvar; evropska superdržava je oficijelni politički program vodećih zapadnih političara. I kada ga oni danas najavljuju, nema nikakvog prigovora, objavljivanje ove istine je sporno samo ako se ne slažeš. Evo najnovijeg primera iz takozvanog "Evropskog Parlamenta":

Zastupnici Europskog parlamenta "rešetali" su danas pitanjima njemačku kancelarku Angelu Merkel koja se prvi put od 2007. pojavila pred njima i debatirala o budućnosti EU.Možda najžešći bio je Guy Verhofstadt, predsjednik Kluba liberala i demokrata koji ju je upozorio da "euro može uskoro nestati ako ne izgradimo europsku državu, s pravom vladom i ministarstvom financija". Europska komisija će zaista jednog dana postati nadnacionalna vlada, odgovorila mu je Merkel, ali korak po korak: prvo što Merkel želi učiniti je na summitu EU u prosincu donijeti ključne odluke koji stvaraju jaču monetarnu i ekonomsku uniju.
Ovo su kancelarka najmoćnije evropske zemlje i šef moćne ideološke alijanse "liberalnih" partija u Evropi (za čijeg potpredsednika se inače kandiduje Čedomir Jovanović, šef srpske članice pomenute alijanse). Bilo bi interesantno da čujemo da li se g. Jovanović slaže sa idejom da Srbija treba da prestane da bude nezavisna država i da njeno ministarstvo finansija bude u Briselu? Štaviše, zamiljivo bi bilo isto pitanje postaviti i ostalim šefovima stranaka? Podozrevam da bi jedino DSS imao nešto protiv, ali sa obrazloženjem da je to zbog Kosova, a inače nema problema, oni bi prvi prihvatili (sećamo se zlatnog doba ljubavi sa "gospodinom Solanom" 2005 i 2006 kad su zajedno pokušavali da miniraju Đukanovića).

(HT: Brut)