Pages

23 May 2007

Besmislica 2

Sto hiljada po zaposlenom! To je novi program Nacionalne službe zapošljavanja:
Послодавац добија субвенције за отварање и опремање радних места за најмање пет незапослених лица која ће радити са пуним радним временом у трајању од најмање две године... Субвенција је једнократна и износи 100.000 динара по једном новозапосленом.

Znači oni misle da se tako može smanjiti nezaposlenost. Ali ako se nezaposlenost tako smanjuje, zašto onda ne uvedemo stalne subvencije, svakog meseca? Da ko god prima platu dobije još 100 evra iz budžeta mesečno? Zar to neće podstaći još veću zaposlenost?

Naravno da to ne bi radilo, jer neko mora i da puni budžet. Kad se ovako dovedu do krajnjih konsekvenci vidi se da su ovakve politike besmislene. Ali ako su besmislene u svojoj krajnosti, onda su besmislene i na svim nivoima. Jedino što se u krajnostima posledice jasnije vide.

Nevidljiva posledica je što da biste nekome dali 100 hiljada, vi prvo morate nekom drugom da ih oduzmete. Ali to nije ceo problem. Pravi problem je što država može oduzeti dohodak samo od onih koji ga stvaraju, od onih koji su stvarno produktivni. Što znači da ovakvim uzimanjima država sputava normalnu ekonomsku aktivnost, a onda, kada ga procedi kroz birokratski aparat, taj novac ulaže u nešto što je manje produktivno, odnosno radna mesta tamo gde ona inače ne bi nastala. Tako je krajnji neto efekat ove konkretne politike smanjenje ukupnog broja radnih mesta, i naročito smanjenje broja produktivnih radnih mesta. Koja su radna mesta nastala videćemo, a koja su tačno radna mesta nestala nećemo nikada znati. Ali znamo da su to bila radna mesta u pravim produktivnim aktivnostima.

Besmislica 1

Iz Blica:
Prorektor Branko Medojević tražio je u više navrata od Ministarstva za nauku da se Uredba promeni i da se mladim parovima omogući otkup stanova po građevinskoj ceni. U martu ove godine Uredba je delimično promenjena i dozvoljen je otkup sa 30 odsto popusta na tržišnu cenu. Međutim, to je opet 200 evra više od građevinske.

- Grad može da gradi neprofitne stanove koji su predviđeni i Nacionalnim investicionim planom, a mladi naučnici moraju da ih kupuju po tržišnim uslovima - kaže prorektor Medojević.

Oni mogu a mi ne možemo. Nije u redu. Hajde da mladim naučnicima damo stanove besplatno, zato što su mladi i pametni. I članovima MENSA, svima po jedan. I pobednicima TV slagalice. Platiće poreski obveznici, ovi ostali koji nisu toliko pametni.

I to nam kaže neko ko sebe naziva ekonomistom, Branko Medojević, dekan Ekonomskog fakulteta slavnih 1990-ih i koautor čuvenog udžbenika "Politička ekonomija," svetionika neznanja i marksističke zatucanosti.

Veliki brat Tony

Nema vojne intervencije koja je pala na pamet bilo Clintonu ili Bushu, a da je Tony Blair nije odmah još zdušnije podržao. Ovde je članak o tome kako Blair nije bio ništa manje agresivan i željan kontrole i na unutrašnjem planu. Te dve stvari obično idu zajedno.