Pages

18 November 2009

TR na Fejsbuku

Neko je na Facebooku napravio TR stranicu -- zahvaljujemo anonimnom inicijatoru!

Mystery Citizen

Tyler Cowen prenosi sledeći citat iz knjige City of Gold: Dubai and the Dream of Capitalism:

Šeik Muhamed nadgleda grupu tajnih "mystery shoppera", koji glume nervozne građane koji nešto traže od države. Njihovi izveštaji su često odlučujući kada se donose odluke o otpuštanjima i unapređenjima. Nijedan birokrata ne može da bude siguran da zahtevni građanin s one strane šaltera ne podnosi izveštaje šefu.

Pitanje se nekako samo nameće - zašto sve države i svi državni organi ne uvedu ovakvu praksu? Odgovor je jasan - zato što ostale države i njihove državne organe generalno uopšte ne zanima kakav je odnos službenika prema građanima.

Meni je mnogo zanimljivije sledeće pitanje - zašto Šeika Muhameda zanima odnos birokrata prema građanima? Njemu ne prete izbori.

Za udžbenike

Obavezno pročitajte ovu vest o JAT-ovoj ideji besplatne taksi vožnje do beogradskog aerodroma. To je udžbenički primer očekivanog ponašanja jednog državnog preduzeća: glupi projekat realizuje se pomoću nameštenog tendera.
Obe ključne karakteristike svakog državnog mešanja u privredu su prisutne. Prva je da ne znaju šta rade, u pokušaju bavljenja biznisom politikanti su smislili fenomenalno glup projekat. Druga je da šta god da je to što pokušavaju da urade, neko se ugrađuje.

O siromaštvu i gluposti

Dana Popović po običaju izvrsna. Lep članak koji govori o različitosti poimanja siromaštva u različitim zemljama i beskrajnoj gluposti i zlonamernosti naših mrzitelja dobrog života i slobode.

O strukturi GDP i socijalnoj zaštiti u MNE 18. i 19. veka

Da ne bude da nalazim citate koji omalovažavaju "dostignuća" u Srbiji, ovaj put jedan koji govori o "preduzimljivosti" Kuča i još nekih plemena Crnogoraca u 18. i 19. veku.

***
Niko nije više slavljen kao razbojnici iz plemena Kuči, koji su u teškim vremenima „živeli gotovo isključivo od pljačke i ratnog plena“. Kuči, međutim, nisu čekali glad. Za njih, razbojništvo je bilo dobro organizovan posao. Ono je čak obezbeđivalo primitivnu socijalnu zaštitu jer se deo plena namenjivao kao pomoć udovicama i siročadi.

***
...kako se jedan Crnogorac „bezazleno“ poverio posetiocu: „Kada ne bi bilo Turaka, ne znam kako bismo živeli“. U svakom slučaju, nikada nisu bili posebno izbirljivi što se tiče meta. U 18. veku, Dubrovnik, a ne otomanske provincije, bio je glavna meta jer su mete bile bogatije i potvrđeno je da su Crnogorci otimali dubrovačke devojke da bi ih prodali Turcima. U 19. veku bande Kuča kao plen su videli sve i svakoga, uključujući i sunarodnike Crnogorce.