Pages

16 March 2011

Nova vlada, nove bizarnosti

Nije nam dugo trebalo da vidimo da je nova vlada sa novom energijom odlučna da nastavi da vuče još pogubnije poteze nego do sada. A šta očekivati kada se spoje dva verovatno najgora ministarstva u jedno, nego da se donese odluka o privremenoj zabrani izvoza pšenice?

Jednostavno čovek može samo da se pita odakle novom superministru ideja da vuče tako loše poteze. Neki od razloga zašto je ovo loše su:

- Ministar ništa nije naučio iz slične odluke pre nekoliko godina koja ja proizvela ogromnu štetu. Nema razloga da sada bude drugačije.
- Kako sam ja shvatio, cilj je da Srbija poveća izvoz. Ovo je mera koja nas gura u suprotnom pravcu. Kako je horizont planiranja ove vlade do izbora, nije ni čudo što ih ne brine što će reakcija na ovu odluku biti da će se narodne godine zasejati manje pšenice. Ko je lud da prodaje samo kada može da zaradi mrvice, a kada može dobro da zaradi da dobije šibe po prstima. Konsekventno, imaćemo višu cenu, manju ponudu i verovatno ćemo brinuti što Srbija uvozi pšenicu.
- Da ministar malo bolje poznaje našu poljoprivredu znao bi da zbog "genijalnog" oslanjanja na domaće sorte semenske pšenice mi ustvari ne možemo nikome da prodamo našu pšenicu ako je ne pomešamo sa mađarskom ili nekom pšenicom koja naš "ponos" može da približi onome što je prihvatljivo za ljudski ishranu u Evropi. Tako je, ustvari, naš neto izvoz 50% manji nego što beleži statistika.
-Tek mi nije jasno kako misle da Srbija može da hrani pola Evrope kada je problem ako se poljoprivredni proizvodi izvoze. Mogli bi da uvedu i da strani turisti plaćaju hleb po višoj ceni zbog nevidljivog izvoza.
- Sama činjenica da je izvoz zabranjen nikako ne znači da će se pšenica pojaviti na domaćem tržištu kada ona može da stoji u silosima dok se odredba ne ukine, odnosno dok pšenica neformalnim kanalima ne ode tamo gde se plaća više.
- Ne postoji besmisleniji način vođenja socijalne politike od subvencionisanja svih građana Srbije.
- Nestašice koje će biti sigurna posledica ove mere dovešće pre ili kasnije do porasta cene pšenice u Srbiji.
- Demonstriranje ekonomskih politika Mirka Marjanovića će zasigurno otkloniti sve dileme investitora da Srbiju sa ovakvom vladom treba zaobići u širokom luku.
- A G17 ako ostane u vladi moraće da subvencije za perpetum mobile ekonomiju podigne i na celih 15.000 evra.
Sve u svemu blagi užas, tiha jeza.