Pages

03 March 2008

Tajkuni nisu bitni

Kaže Dana Popović, pročitajte ceo intervju. Moj omiljeni detalj:

Srbija nema resurse, i to je jedna velika sreća.

Genijalno

Poruka DS-a:

Vi se pravite da je Kosovo naše, a mi ćemo se praviti da smo potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Sjajno, zaista. Evo, još se smejem.

Šta zna dete šta je milijardu i po

"Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kazao je da je od 2000. godine u Srbiju ušlo 13,5 milijardi dolara direktnih stranih investicija."

"Posle sastanka, potpredsednik Božidar Đelić rekao je da su strani investitori od 2000. godine do danas uložili više od 15 milijardi dolara u srpsku privredu."

Ovo su rekli na istom sastanku.

Strane investicije u Srbiji

Već duže vreme mislim, a teško mi je da to i dokažem, da Srbija ima relativno povoljnu poslovnu klimu (ako zanemarimo politiku). A, kad me neko pita "Zašto onda nema više stranih ulaganja?", moj odgovor je uglavnom "Zbog nekompetentnih i korumpiranih opštinskih i gradskih službi".

Mali dokaz mojoj tvrdnji je to što se opština Inđija našla na 18. mestu u Evropi po privlačnosti za strane investitore. To, po meni, znači da su investicije u Srbiji moguće čak i sa ovakvim nacionalnim zakonima i vlastima, ali da je potrebno da se "na lokalu" stvari promene. Šta tačno treba da se promeni? Ja ne znam, ali znam ko zna - gradonačelnik Inđije.

NIN o Kastru

"Fidela će se sa ljubavlju sećati uglavnom oni koji su imali sreću da ne budu njegovi podanici u karipskoj državi-tamnici."

Iz zanimljivog teksta Zorana Ćirjakovića u novom NIN-u.

Još zdravog razuma

Taj moleban je izgledao kao da smo mi Srbi otišli pred Hram Svetog Save da zamolimo Boga da on lično zamoli Buša i Ban Ki Muna da nam vrate Kosovo!

Najveći patriotizam jeste to da investicije u Srbiju moraju da stižu, da smanjimo nezaposlenost. Evo, jedna ozbiljna izraelska firma u moju opštinu hoće da investira pet miliona evra! Pa, ko bi normalan to zaustavio?!

Ama, molim vas lepo, evo Austrijanci u Jagodinu treba da ulože 14 miliona evra u gradnju deponije. I šta ja treba da im kažem? Da neću da radim s njima jer je njihova vlada priznala Kosovo?! E pa, što se moje opštine tiče, to neće moći! Ne može! Ne dam!

Naravno, Palma.

Koliko nam znači Hilandar

Politika:
Из државног буџета се годишње за Хиландар издваја по милион евра.

Zašto država plaća za Hilandar? Ili da drugačije postavimo pitanje -- šta nam govori činjenica da Hilandar ne može sebe da izdržava iz privatnih donacija?

Po meni to govori da Hilandaru Srbi ne pridaju veliku vrednost. Postoji veoma precizan način da se utvrdi koliku vrednost pridajete nečemu -- i taj način se zove cena. Donacija je vrsta cene. Koliko ste svog ličnog novca spremni da priložite za Hilandar, toliko vam Hilandar znači. Ni manje ni više.

Ako Hilandar ne može da živi bez pomoći države, to znači da ne može da prikupi dovoljno privatnih donacija -- odnosno da ljudima nije stvarno stalo do njega. Stalo im je onako, na rečima, kad se plaća apstraktnim, tuđim novcem.

A može se reći i ovako: svako ko se zalaže da se za Hilandar plaća iz budžeta, a ne daje svoj novac Hilandaru, je po definiciji licemer.