Pages

03 August 2009

Reputacija i regulacija

Interesantan post na Econlogu. Posle Kristalne noći 1938. kada su jevrejskim trgovcima širom Nemačke polupane radnje, ispostavilo se je da je većina trgovaca imala osiguranje kod nemačkih osiguravajućih kuća. Pošto bi nadoknada štete značila da štetu na kraju plaćaju sami etnički Nemci, vlasnici osiguravajućih kuća, Gering je zabranio plaćanje odštete Jevrejima.

Osiguravajuće kuće su, međutim, neočekivano insistirale da im se dozvoli da ispoštuju ugovor i nadoknade štetu! Ne samo da su mogle da se izvuku od plaćanja, nego su imale i savršeno opravdanje -- bilo im je zabranjeno da plate. Ali oni su aktivno tražili da plate, jer im je od kratkoročne ispate bilo važnije očuvanje krediiliteta i reputacije.

Zašto je ovo važno? Zato što je reputacija jedan od najpotcenjenijih samoregulatora na tržištu. Briga o reputaciji, a ne strah od kazne, je najvažniji razlog zašto poslovni ljudi igraju fer, poštuju ugovore, ne varaju kupce i ne prodaju defektnu robu. Snagu reputacije nije lako uvideti, pa mi obično polazimo od toga da je za fer i poštenu igru na tržištu neophodan spoljni autoritet koji propisuje i sprovodi detaljna pravila. Ali u stvarnosti reputacija igra veću ulogu nego što mislimo. Lokalna reputacija navodi čak i uličnog prodavca kokica da sam kontroliše svoj kvalitet, a što je brend ili lanac veći, to u kockanju sa reputacijom mogu više da izgube.

Korist od spoljne, državne regulacije je lako vidljiva, ali je njen trošak skriven. Sa reputacijom je obratno, teško je uvideti i poverovati u njenu važnost i zbog toga je njena regulatorna moć daleko potcenjena. To govori i ovaj slučaj -- osiuravajuće kuće su insistirale na fer igri i poštovanju ugovora čak i kada im je to bilo zabranjeno. Ne zato što imaju dobro srce, nego zato što im je reputacija važna za sopstveni poslovni interes.

Ah, ti libertarijanci

Čudna vrsta libertarijanaca raste u Washingtonu D.C. i bližoj okolini. Videli smo pre neki dan dvojicu koji misle da treba ujediniti klasični liberalizam sa socijalizmom. Evo sad jednog još značajnijeg korifeja slobode pojedinca. Tyler Cowen, profesor na Univerzitetu Georg Mason (u neposrednoj blizini Vašingtona), samoproklamovani "libertarijanac" i kolumnista Njujork Tajmsa (!) ima članak u kome kaže da je rešenje ekonomskih problema Amerike u većoj inflaciji! Nadovezujući se na nekog drugog profesora, a zapravo na staru Menkjuovu tezu iznetu u članku u Njujork Tajmsu koji smo ovde komentarisali već, on tvrdi da je jedini način da se podstakne potrošnja i pozajmljivanje od strane banaka taj da Fed uvede nametne negativnu kamatnu stopu i višu inflaciju, i tako natera banke da daju više kredita a ljude da troše pare umesto što štede.

Naravno, ovo nije nikakvo iznenađenje od nekog ko je napisao: "We should embrace a world with growing wealth, growing positive liberty, and yes, growing government. We don’t have to favor the growth in government per se, but we do need to recognize that sometimes it is a package deal.". U istom tekstu kaže kako je pozitivna sloboda važnija od negativne, kako globalno zagrevanje predstavlja problem koji opravdava dodatnu državnu intervenciju, kako treba odustati od pokušaja smanjenja države blagostanja i more sličnih libertarijanskih uvida ala Willkinson i Lindsay. Sad je svemu tome dodato i karakteristično libertarijansko uverenje da je inflacija lek za recesiju.

Kviz

Ko je ovo rekao i kada:

"I will say then that I am not, nor ever have been in favor of bringing about in any way the social and political equality of the white and black races, that I am not nor ever have been in favor of making voters or jurors of negroes, nor of qualifying them to hold office, nor to intermarry with white people; and I will say in addition to this that there is a physical difference between the white and black races
which I believe will forever forbid the two races living together on terms of social and political equality. And inasmuch as they cannot so live, while they do remain together there must be the position of superior and inferior, and I as much as any other man am in favor of having the superior position assigned to the white race
".