Pages

14 March 2007

Henry Hazlitt o Kejnzu

Kod nas je Henry Hazlitt poznat prevashodno po svojoj izvanrednoj knjizi Ekonomija u jednoj lekciji koju je svojevremeno objavio Global book.

Manje je poznato da je on napisao sjajnu kritiku Kejnzove Opšte teorije još 1946, u vreme njene nepomućene svetske slave. U vreme kada su praktično svi kasniji kritičari Kejnza bili na njegovoj liniji, Hazlitt je objavio knjigu koja je predstavljala pobijanje Kejnzove doktrine tačku po tačku. Tek sa nekoliko decenija zakašnjenja ta kritika će, preko Friedmanovog monetarizma prodreti i u ekonomski mainstream. Inače, Hazlitt je bio žestoki kritičar sporazuma iz Breton Woodsa i čitave ideje sa menadžerisanjem međunarodne ekonomije preko MMF i SB, u čijem kreiranju je aktivno učestovovao Kejnz. U to vreme je bio glavni ekonomski kolumnista New York Times-a, premda nije imao formalne kvalifikacije profesora ekonomije (zli jezici kažu da ga je upravo ta činjenica odsustva akdemskog backgrounda sačuvala od indoktrinacije kejnzijanskom i neoklasičnom ortodoksijom, kojoj su u to vreme podlegli čak i mnogi liberalno misleći ekonomisti, poput Robinsa, Haberlera, Friedmana, Stiglera itd). Bio je inače vrlo blizak prijatelj i učenik Ludwiga von Misesa, i čovek koji je praktično pomogao da Mises uz mnogo muke postane profesor na New York Univerzitetu, u vreme kada su profesori marksizma iz Nemačke i Austrije bili dočekivani crvenim tepihom na Ivy League katedrama.

Kud su Amerika i svet u međuvremenu otišli, najbolje govori fakat da je mesto Henryja Hazlitta U New York Timesu danas zauzeo Pol Krugman!

Ovde je Rothbardov zanimljiv predgovor za jedno od izdanja knjige a ovde sadržaj knjige.

The Great Global Warming Swindle

Odličan dokumentarni film emitovan na britanskom Kanalu 4. Možete ga pogledati ili downloadovati ovde.

Film se bavi osnovnim klimatološkim i ekonomskim aspektima priče o globalnom zagrevanju: učestvuju desetak vodećih naučnika iz oblasti klimatologije, kao i nekoliko bivših aktivista zelenog pokreta koji su ga u međuvremenu napustili. Glavne teze su da CO2 nije uzrok već posledica zagrevanja, da je sunce glavni motor klimatskih promena, da se klima neprekidno kroz istoriju Zemlje menjala i da to nije ništa neobično itd., i da na drugoj strani, zeleni imperijalizam želi da siromašnima kroz priču o ograničenju potrošnje energije onemogući ekonomski razvoj.

Preporučujem film najusrdnije, posebno ako imamo u vidu da je reč o prvom takvom programu koji se poajvio na mainstream medijima, i koji će dovesti u pitanje mnoge oficijalne predrasude o globalnom zagrevanju, ali ništa manje važno, i reći nešto o pravim ekonomskim i političkim motivima koji stoje iza te priče.