Pages

28 August 2006

Jeffrey Sachs za predsednika!

Stvarno -- ovo je sajt kampanje.

Sachs je zbog svog aktivizma izgubio deo naučnog kredibiliteta koji je imao među ekonomistima. Od nekada tržišnog ekonomiste iz vremena kad je radio na zaustavljanju hiperinflacije u Boliviji i istočnoevropskim programima tranzicije, evoluirao je u stručnjaka za održivi razvoj i ideologa razvojnih programima Ujedinjenih nacija, i to ne propuštajući prilike za slikanje sa Angelinom Jolie i Bonom.

Ali u javnosti Sachs očigledno dobija na značaju, što je sigurno bolje od ispisivanja beskorisnih matematičkih modela što većina ekonomista danas radi. Samo kad bi još bio libertarijanac.

Antisemitizam i antiglobalizam

Zanimljiv tekst na Katalaksiji, o odnosu antisemitizma i antiglobalizma. Preporučujem.

Konzervativci i Margaret Tačer

Britanski konzervativci su po novim istraživanjima konačno pretekli Laburiste.

Pogodite kako?

Distanciranjem od Margaret Tačer!

Lider stranke Dejvid Kameron je izjavio da je stav Tačerove o Mendelinom Afričkom nacionalnom kongresu kao terorističkoj organizaciji bio "pogrešan". On je takođe odstupio od pro-tržišnog pristupa ekonomiji, i sve više naglašava tipične levičarske teme poput globalnog zagrevanja i državne pomoći afričkim zemljama.

Ironično je da se slična stvar dešavala 90-ih godina samo u suprotnom smeru: Toni Bler i laburisti su morali da usvoje mnogo toga od tržišne filozofije i programa Konzervativne stranke, i da uz velike unutrašnje otpore napuste nasleđe stare Laburističke stranke, da bi se približili srednjem biraču.

Danas konzervativci idu drastično ulevo, što pokazuje samo da se britanski srednji birač pokrenuo ulevo. U postojećoj situaciji (što je vidljivo već nekoliko godina) Toni Bler je ubedljivo najliberalniji britanski političar. Nije čudo da je Megi svojevremeno rekla da će "Britanija biti bezbedna u rukama gospodina Blera".