Pages

27 May 2007

Dan milicije

Danas su Četvorice i Dan policije. Na stranu to što se koriste crvena slova u pravoslavnom kalendaru za obeležavanje državnih praznika, policija je u prazničnom duhu brutalno pretukla mladića u Kuršumliji. Ja sam imao sličan slučaj pre par godina, na sreću sa manjim povredama. Proces u kome se sudi policajcu koji me je tukao još traje jer sud nije u mogućnosti da mu uruči rešenje. Unutrašnja kontrola MUP je policajca oslobodila odgovornosti jer četiri svedoka nisu dovoljna. Ovom momku želim više sreće.

Ovo naravno nema mnogo veze sa temama koje se obično obrađuju na Tržišnom rešenju ali sam imao potrebu da prokomentarišem jer me bahato ponašanje državnih službenika iritira više od velike državne potrošnje.

Ideja - pravo ili ne

U beloj knjizi koju je pomenuo Slaviša strani investitori između ostalog pozivaju vladu da se više posveti zaštiti prava na intelektualnu svojinu. Ne slažem se sa ovim predlogom.

Najčešći argument koji se koristi u odbrani prava na intelektualnu svojinu je izjednačavanje prava na posedovanje ideje sa pravom na posedovanje imovine. Na taj način recimo kopiranje muzike i krađa kola bi trebalo da su isto. Nisu. Ako mi neko ukrade kola ja ih više nemam. Ako kopiraju moj disk ili prepišu moju priču ja i dalje imam svoj primerak. Neko takođe ulaže rad i sredstva za proizvodnju (disk i kompjuter, ili olovku i papir). Tomas Džeferson je otprilike rekao, moguće je zapaliti sveću o sveću i pri tom ne ugasiti plamen.

Malo je verovatno da bez zaštite intelektualne svojine ljudi ne bi bili motivisani da stvaraju. Madona ne bi postala računovođa a teško da bi i Pfizer počeo da proizvodi kolače umesto lekova. Jednostavno našli bi druge načine da naplate svoj rad. Na primer u 19. veku u Americi samo su domaći autori imali zaštićena prava. U to vreme u Americi Čarls Dikens, Englez, je bio najprodavaniji autor. Iako nije bilo zakonske osnove Čarls je dobijao novac od izdavača u Americi, koji su osećali potrebu da nagrade slavnog autora. Autor je tako bio nagrađen za svoj rad bez državne prinude.

Prava na intelektualnu svojinu tako predstavljaju ništa drugo nego zakonom zaštićen monopol. Srećom, razvoj tehnologije sve više komplikuje sprovođenje ovih monopola. EMI, jedna od najvećih muzičkih distributera, je već dozvolio neograničeno kopiranje muzike. Sigurno je da je to budućnost. Ideju je moguće sačuvati jedino ako je držite kao tajnu. Eto zašto recept za Koka-kolu na primer nikada nije patentovan.