Pages

24 August 2011

Dobar članak na Peščaniku

Iz članka Vuka Perišića:

Neki će reći da je država poželjno sredstvo za obuzdavanje cinične samovolje besprizornog, posebno bankarskog i spekulativnog kapitala. A tko će nas štititi od države kada ona obuzda kapital? Tko će njezin cinizam obuzdati? Draži su mi oni koji žele zaraditi od onih koji žele vladati. Bit ću radije na strani onih koji zbog zarade obuzdavaju one koji bi vladali, nego na strani onih koji bi obuzdali sve samo zato da bi vladali. Vlastoljublje je bolesno. Pohlepa je samo glupa, ali je – svaka još čast – slijepa za boje.

Kina

Niall Fergusson je napisao zanimljiv članak o svom putovanju Kinom:


With inflation above 6 percent and the stock market down, the new Chinese middle class has gotten in on the act. An unknowable proportion of these new apartments have been bought as investments by people who already own one or more. With new-property prices up about 20 percent in just two years, who can blame them?
Sound familiar? Yes, this looks a lot like a real-estate bubble—with Chinese characteristics. As for debt problems, Chinese bank loans were 97 percent of GDP in 2008. Now they’re at 120 percent.
All of which makes me wonder if China’s recent gloating at our misfortunes might just prove a tad premature.


Pored toga, pročitajte i vrlo zanimljiv članak iz Daily Maila, sve sa satelitskim snimcima potpuno pustih novih naselja, poput recimo ovog:


Zemljotres

Juče se na istoku SAD desio dosta jak zemljotres, jačine oko 5.9 stepeni po Rihteru u epicentru (negde Virdžiniji). To je dosta jak zemljotres i osetio se u većim gradovima na istočnoj obali, ali ipak većih razaranja ili žrtava nije bilo.

Pretpostavljam da bi običan puk na ovo reagovao sa nekim olakšanjem: eto, makar niko nije poginuo a i nema velikih šteta.

Na sreću, nobelovac Krugman nije toliko zatucan: on zna da su zemljotresi, kao i uragani, teroristički napadi i ostale pošasti dobri za ekonomiju jer stimulišu agregatnu tražnju. Problem je, kaže nobelovac, što zemljotres nije bio jači da nanese veću štetu, jer je ekonomija u dosta jadnom stanju pa joj treba jači podsticaj:

People on twitter might be joking, but in all seriousness, we would see a bigger boost in spending and hence economic growth if the earthquake had done more damage.


Ja ne mogu da nađem nikakvu manu ovom argumentu. Osim možda što je previše pesimističan jer previđa da američka vlada ima na raspolaganju sredstva da otkloni ovaj nedostatak stimulusa. Ako već zemljotres nije napravio dovoljnu štetu mogla bi američka vlada da lupi jedno 50-ak tomahavka po centru Njujorka ili Čikaga. Što bi čekali sledeću prirodnu katastrofu ili teroristički napad? Može vlada sve precizno i na naučnoj osnovi da isplanira. Recino, bilo bi interesantno da vidimo ekspertske procene koliki je multiplikator bombardovanja i ponovne izgradnje Njujorka.

Predsednik S&P podneo ostavku

Očigledno nema nikakve veze sa skorašnjim obaranjem kreditnog rejtinga američke federalne vlade.:) Evo šta o tome ima da kaže "pro-biznis" Wall Street Journal:

The downgrades helped deepen the financial crisis. While most of the rating decisions and jarring downgrades occurred before he took over, Mr. Sharma was under pressure to defend S&P and convince skeptical critics that the firm was making substantial changes to its procedures.


Izgleda da autor misli da je S&P pogoršao krizu 2008 time što je "doungrejdovao" hipotekarne obveznice! Koliko se ja sećam, on to nije uradio. Niti je to uradila ni jedna od tri državne kuće. Sad ispada da S&P jeste i da je to razlog za "produbljivanje finansijske krize"! Sve bi bilo ok da su nastavili da daju AAA rejting obveznicama sa NINJA zajmovima. Da ne govorimo kakav haos izazivaju sada neodgovornim obaranjem rejtinga federalne vlade. Mislim da za tu drskost i neodgovornost čovek treba da visi na trgu, ne samo da bude smenjen.