Pages

02 March 2008

Obama

Barak Obama je postao omiljena figura u levičarskim krugovima u Evropi, verovatno zato što potpiruje ubajaćene antikapitalističke, anti-free trade i "pacifističke" stereotipe levičarske kulturne imaginacije.

Ni Srbija nije izuzetak. Znam bar 5-6 beogradskih snobova kojima je Obama omiljeni političar. Na jučerašnjem skupu studenata ispred Platoa mogli su se videti Obamini posteri ("s kim sam ja krenuo u rat protiv srpskih nacionalista"...).

Glavni razlog za fascinaciju Obamom, i glavni izvor širokog magnetizma ovog senatora - osim rasističke ideje da je dobro da neko bude predsednik Amerike samo zato što je crnac (btw, Obamina majka je čista belkinja sa američkog Juga a otac porekom Kenijac!) - je to što on drži elokventne i prilično isprazne govorancije u kojima termini poput "promena" "budućnost" i "bolji svet" visoko figuriraju, kao i to što je "protiv rata" (tu se proslavio, između ostalog, i svojom skorašnjom izjavom da bi on povukao trupe iz Iraka, ali se onda vratio ako tamo dođe Al Kaida!). Među Obaminim drugim stalnim temama su kritike velikih korporacija i posebno slobodne trgovine - Obama i Hilari se prosto utrkuju ko će više da napadne sporazum NAFTA koji je 1996 potpisao Bil Klinton. Na osnovu takvih govora i stavova manje obrazovani glasači u SAD, i levičarske, posebno "pacifističke", neznalice širom sveta misle da je on neki "vizionar" i "idealista".

No, koliki je zaista ukupni Obamin "idealizam" i "državnički kalibar" najbolje svedoči sledeća vest, vezana za temu slobodne trgovine: jedan visoki zvaničnik iz Obaminog štaba je kontaktirao pre neki dan kanadsku ambasadu, jer su Kanađani bili vrlo uznemireni najvama glavnih demokratskih kandidata da će preispitati NAFTA sporazum, i rekao im: "ne brinite, to što Obama priča u kampanji je samo retorika koju ne treba shvatati ozbiljno, kad bude izabran on neće dovoditi NAFTA-u u pitanje". Obamin tim nije demantovao kanadsku tekleviziju CTV, koja je izvestila o ovom sastanku.

Dakle, kad pokupim glasove, prikloniću se zdravom razumu, a dotle ću malo da potpaljujem frustracije neznalica, da bih dobio glasove od njih kao "idealista" i "vizionar", a nadasve crnac.

Dragan Marković Palma - glas razuma

Nije još baš dotle došlo da kažem - sve ti je oprošteno, ali je Palma na dobrom putu.

Dakle, Dragan Marković Palma kaže "Mi smo protiv toga da se srpski ambasadori povlače iz zemalja, koje su priznale nezavisnost Kosova i Metohije. Zašto? Pa, oni će te iste ambasadore da vrate za mesec dana! A onda će nam trebati najmanje dve-tri godine da se vratimo na isto."

Kupujmo domaće!

Kažu članovi američkog Kongresa iz država Vašington i Kanzas, nakon što je Ministarstvo odbrane odlučilo da posao vredan 40 milijardi dolara ne dodeli Boeingu, već Airbusu.

U ove patriotske napore se uključio i John McCain, ali izgleda da im ni to neće pomoći. Predstavnik ministarstva odbrane je rekao da je ponuda Airbusa bolja i da je to jedino što ih zanima.