Pages

01 September 2006

Globalno zagrevanje - novi obrt

Ko o čemu, ja o globalnom zagrevanju.

Ali, desilo se nešto što će izgleda iz temelja prodrmati opšte gledanje na ovaj fenomen, a što ni mejnstrim mediji više neće moći da ignorišu. Po najnovijim nalazima američkih naučnika, okeani su počeli da se drastično hlade. U periodu od 2003-2005, okeani su izgubili 20% toplote koju su stekli u poslednjih pola veka. Kako je to moguće i kako se uklapa u vladajuće katastrofičke scenarije?

Odgovori su a) da niko ne zna, i b) da se ne ne uklapa nikako, odnosno direktno negira sva predviđanja i teorije od IPCC, pa nadalje. Ovde možete naći vrlo zanimljiv intervjuu stručnjaka za klimatologiju Cato instituta Pata Michaelsa. On razvija otprilike sledeću teoriju: da bi temperatura rasla po konstantnoj stopi, emisija gasova staklene bašte mora da raste po eksponencijalnoj stopi. Pošto poslednjih decenija emisija raste po konstantnoj stopi, trend relativnog hlađenja je morao pre ili kasnije da se pokaže. Mada priznaje da je to samo hipoteza i da zapravo "niko ne zna zašto se ovo događa" (kao što niko ne zna tačno zašto se dešaval(lo) zagrevanje).

Ruski naučnik Kabibulo Abdusimatov i ekipa njegovih kolega imaju jedno drukčije objašnjenje. Oni veruju da je počeo ciklus globalnog zahlađenja, da je temperatura dostigla maksimum, i da sada sledi novo ledeno doba do 2055-2060. Oni svoja predviđanja zasnivaju na proučavanju solarne aktivnosti i njenog uticaja na klimu. Abdusimatov je čak direktno rekao da je Kjoto protokol potpuno promašena stvar, jer se Zemlja zahvaljujući smanjenju sunčeve aktivnosti počinje da hladi sama od sebe, kao što se do sada i grejala sama od sebe zahvaljujući povećanoj sunčevoj aktivnosti.