Pages

23 November 2007

Koliko lošije živimo?

OECD je objavio rezultate istraživanja u kojem su uporedili životni standard za 55 zemalja u 2005. godini. Upoređivali su tu oni još nešto ali je životni standard meni bio najzanimljiviji. Ostavljam drugim entuzijastama da dalje analiziraju i objašnjavaju ove rezultate.

Životni standard u ovom slučaju znači stvarna pojedinačna potrošnja, i osim što uzimaju u obzir različiti nivo cena proizvoda i usluga u posmatranim zemljama takođe vode računa i o uslugama koje finansira vlada kao što su obrazovanje i zdravstvo a koji mogu bitno da se razlikuju od zemlje do zemlje.

Najinteresantnije je što je OECD objavio i rezultate za zemlje zapadnog balkana, po kojim je životni standard u Srbiji 2005. bio 68% lošiji nego u prosečnoj zemlji OECD. Ispred nas u regionu je samo Hrvatska gde je standard lošiji samo 57%. U Albaniji, koja je najgore rankirana u našem okruženju, je standard 80% lošiji nego u OECD proseku dok su Bosna, Makedonija i Crna Gora negde između nas i Albanije. OECD inače okuplja 30 najbogatijih zemalja na svetu.

Kada bi se gledale cifre nominalnog GDP-ja u Srbiji bi se (u 2005.) živelo lošije samo 60% nego u proseku u zemljama OECD-a. Ipak zbog relativno viših cena životni standard je 68% lošiji. Slična je situacija sa svim zemljama u okruženju.

Daniel Mitchell sa Cato instituta koristi ovo istraživanje kao dokaz da smanjenje poreza i države uopšte utiče na povećanje životnog standarda. Koristi primer Islanda gde je u 2005. standard bio 28% viši nego u proseku OECD-a dok je 2002. bio viši samo 13%. Kaže da je Island u međuvremenu smanjivao poreze. Sa druge strane većina zemalja Zapadne Evrope, poznatoj po velikoj državnoj potrošnji, beleži relativni pad standarda.

Koliko nas košta Marija Šerifović

Iako su informacije u budžetu tradicioinalno škrte, ovaj je još škritiji nego prošli, sada kao ne znamo da se novac troši i na finansiranje Paintball saveza jer nije pomenuto kao u junu. Ipak ima par interesantnih detalja koji zaslužuju pažnju.

  1. Železnica će dobiti 135 miliona evra subvencija i 410 miliona evra garancija za kredite. Koliko 545 miliona evra može da uspori vozove ostaje da se vidi.
  1. Premijerov kabinet troši 770 hiljada evra ili oko 20% više nego u budžetu za 2007. Kabinet potpredsednika vlade sa druge strane planira da potroši više od premijera i to 1,15 miliona evra ili preko 150% više nego što je bilo planirano za 2007. Interesantno je da potpredsednički kabinet ima više zaposlenih i šet puta više troškova putovanja nego premijerski. Restriktivno, nema šta.
  1. Izdaci za Fond za mlade talente su povećani na 5.4 miliona evra dok su za 2007. planirali samo 2 miliona, mada je Dinkić najavio povećanje u toku godine. Taj fond daje stipendije studentima koji imaju prosečnu ocenu od preko 8.5, i daje stipendije od 15 hiljada evra najboljim studentima za usavršavanje u inostranstvu.
  1. Planirano je 15 miliona evra za kreditiranje izvoza i 320 hiljada evra za subvencije domaćim firmama za nastupe u inostranstvu. Tu ne računam 2,5 miliona evra za Agenciju za promociju izvoza. Neka svota je planirana i za osiguranje izvoza ali nije navedeno tačno koliko. To znači da Vlada planira da smanji trgovinski deficit i po cenu da poveća verovatnoću da izvoz neće biti plaćen. Neki srećnici će onda moći da prodaju svoju robu kupcima u inostranstvu bez obzira da li su ovi u stanju da je plate ili ne. Troškove osiguranja trebaju da snose firme, a ne država.

  2. Pobeda Marije Šerifović košta poreske obveznike 6,5 miliona evra koliko će budžet dati RTS-u za organizaciju Evrovizije. Uživajte u programu, svaki građanin će platiti u proseku jedan evro za taj spektakl. RTS dobija još 6 miliona evra za renoviranje avalskog tornja a država im pored toga otpisuje dug od oko 30 miliona evra (doduše tu je uključen i otpis javnom servisu u Vojvodini). Očigledno pretplata nije dovoljna.

  3. Konačno, brendiranje Srbije košta 225 hiljada evra. Tu treba dodati i 6 miliona evra za potrebe informisanja koji se troše odlukom vlade. Biće reklama.

Živo me interesuje koliko dobija Paintball savez?