Pages

18 August 2006

Friedman

Ovo piše Milton Friedman u emailu Gregu Mankiwu:

Zaključio sam da su centralni bankari fenomenalni u bacanju prašine u oči ekonomistima. Naveli su nas da verujemo da je održavanje stabilnosti cena veoma težak zadatak koji zahteva veliku mudrost najiskusnijih bankara i biznismena. Ali lakoća kojom su Novi Zeland, Australia, V. Britanija, itd. smanjile inflaciju i održavaju relativno stabilne cene pokazuje da to možda i nije tako težak posao i da ekonomksi ciklusi nikad i nisu nastajali zato što je bilo jako teško održavati stabilne cene, nego zbog grešaka centralnih banaka koje su dovodile do nestabilnosti cena.

Upravo tako. Uvek sam se pitao šta rade svi oni ljudi u centralnim bankama. Suština održavanja stabilnosti cena je ne štampati previše novca i tu je kraj. Veliko je olakšanje to čuti od Friedmana. U nastavku pisma Friedman kaže da se i dalje zalaže za ukidanje centralnih banaka i konstatni porast novčane mase po fiksnoj stopi.

Inače o značaju Miltona Friedmana najbolje govori sam Greg Mankiw, harvardski profesor koji je 4 godine bio glavni ekonomski savetnik Bele kuće, u prvom mandatu Busha mlađeg:

Za klasično liberalnog, primenjenog makroekonomistu poput mene, dobiti email od Miltona Friedmana je isti kao osećaj koji je Mojsije imao kada ga je Bog potapšao po ramenu da prenese mudrost narodnim masama.

Klinton i globalno zagrevanje

Oni koje stvarno zanima razmišljanje o vezi između takozvanog "efekta staklene bašte" i poplava, suša, uragana, gladi, topljenja glečera, epidemije side, nestašica na bračnom tržištu..neka odu na ovaj sajt. Meni je borba zastupnika i protivnika ideje o uticaju ljudskog faktora na globalno zagrevanje zanimljiva pre svega iz ugla sociologije ideja. Naime, neverovatno je kako tržište ideja funkcioniše jednostavno, na bazičnim, čistim principima, čak i u oblasti koja se smatra merljivom i proverljivom. Dakle, kad ima tražnje, ima i ponude. I to, kao što se vidi, ne samo na tezgama prodavaca magle, socijalne kohezije, pravde i sl.