Pages

06 September 2008

Sahrana drveta

Ovo je stvarni video. Grupa ekstremnih envajromentalista iz organizacije Earth First plače nad mrtvim drvećem.


Emotional Hippies - Crying Over Dead Trees - Watch more free videos

Ministar objašnjava antimonopol

Slobodan Milosavljević, prošlogodišnji laureat Netržišnog rešenja godine.

Moramo prvo da ga pohvalimo:

Priču o monopolima morali bismo dramatično proširiti, da sutra pod udar Komisije za zaštitu konkurencije dođu i NIS, EPS, javna komunalna preduzeća, oni koji asvaltiraju puteve i svi oni koji imaju stoprocentno učešće, ali se njima niko ne bavi jer su u državnom vlasništvu.


Ali onda ministar objašnjava kako stvari funkcionišu u Americi:

U Americi možda jedini čovek koji je iznad predsednika države je predsednik antimonopolske komisije. On je bog koji zemljom hodi, nikada javno ne obrazlaže stavove, ne ulazi u medijske polemike sa novinarima i političarima. Šta on kaže, to je zakon i važi za sve. Srbija mora takvu poziciju da obezbedi i svom predsedniku Komisije za zaštitu konkurencije.

Say what!? Ali Amerika uopšte i nema takvo telo, a naročito ne takvog šefa, capo di tutti capi! Antimonopolski zakon sprovode sudovi, što je mogao da primeti svako ko je površno pratio recimo slučaj Microsofta. Sudovi odlučuju na osnovu nekoliko zakona, i pošto je common law, na osnovu velikog broja prethodnih sudskih slučajeva. Postoji odeljenje u Ministarstvu pravde i postoji Savezna trgovinska komisija, dva tela čija uloga je da podnose tužbe protiv nekog monopola. Oni igraju ulogu tužioca, a sud odlučuje, jedino sud. Kakav predsednik komisije, moćniji od predsednika, bog koji zemljom hoda, ništa javno ne obrazlaže, lupa čvrge političarima? Odakle mu to!?