Pages

09 April 2008

Kraj irskog čuda?

Irska ima novog premijera koji očigledno voli da troši: ovde i ovde su tekstovi koji kažu da je prošle godine kao ministar finansija povećao državnu potrošnju za celih 13%. Irska je od ove godine naglo usporila rast i za to je poslednjih meseci u medijima uglavnom okrivljen rast evra, koji je oslabio izvozni sektor. Ali rekao bih da i ekspanzivni budžet ima nešto s tim. Videćemo da li je sve to bio mali predah ili sada kad je Brian Cowen postao premijer, možda i konačni kraj irskog čuda.

Pošto glas?

Tadić misli da glas u Srbiji vredi oko 50 evra. Naime, Vlada Srbije razmišlja da poveća plate od 3 do 5 procenata zaposlenima u državnim institucijama plus ih jednokratno časti sa pedesetak evra. Kao i isplata trinaeste plate (za prasence) pred prošle izbore ni ovo povećanje naravno nema veze sa parlamentarnim izborima koji su zakazani za mesec dana već sa socijalnim dijalogom koji je vodio predsednik Tadić.

Povećanje plata (ili isplata bonusa) javnim službama od datuma raspisivanja izbora pa do održavanja izbora bi trebalo da se smatra krivičnim delom jer predstavlja kupovinu glasova i krađu poreskih obveznika koji trpe direktnu štetu zbog takve odluke. Kazna za isplatu jednokratnog predizbornog bonusa bi mogla da bude doživotna robija bez prava na pomilovanje, dok bi se predizborno povećanje plata kažnjavalo smrtnom kaznom.

Najinteresantnije je što kupovina glasova često ne funkcioniše. Da li zaista očekuju da će nekome ovim potezom da promene mišljenje? U jednom selu u Kambodži seoski poglavar je podelio saronge (marame) i pirinač svim seljanima koji su rekli da će da glasaju za vladajuću partiju. Na izborima u tom selu je vladajuća partija dobila manje glasova od opozicije. Da bi otkrio ko nije glasao za vladajuću partiju i povratio pirinač i saronge selonačelnik je tražio od svih glasača da se zakunu nad čašom vode u kojoj je bila potopljena statuica Bude da nisu glasali za opoziciju. Niko se nije odao. Znaju ljudi da je glasanje tajno. Na kraju je samo selonačelnik imao problem jer su mediji preneli priču. Tužno je da naši seoski poglavari misle da kupovinom glasova mogu nešto da postignu. Jedino me zanima šta naš selonačelnik planira da potopi u čašu ako mu kupovina glasova propadne?