Pages

18 October 2011

Politička nepodobnost "Povratka u budućnost"

Fantazija, putovanje kroz vreme, kompilacije mitskih priča, bizarni zapleti, apsurdne tehnike, propagiranje feudalnih praznoverja, fatalizam i reinkarnacija, dvosmislene moralne lekcije i nedostatak pozitivnog razmišljanja - sve je to zabranjeno u kineskim TV programima od pre jedno šest meseci (ovde je zvanično saopštenje na kineskom, ako nekoga zanima).

Nobelovci o ekonomiji

Još malo o Nobelovcima. Moja osnovna tvrdnja je da je današnja ekonomska nauka i posebno makroekonomija, irelevantna. Matematička formalizacija, koja je nekad bila umerena i smislena, uzela je maha toliko da je negde oko 1980-ih postala svrha samoj sebi. Negde od tada, iz ekonomije kao nauke isparila je suština, a ostala samo ta komplikovana forma. Ishod je situacija koju imamo danas -- možete biti profesor na Harvardu a ne znati baš ništa o osnovnim ekonomskim konceptima kao što su inflacija ili oblici deviznog kursa ili trgovinski deficit. I pod "ne znati ništa" ne mislim ne poznavati njihovu pravu filozofsku suštinu kako ju je izložio fon Mizes -- mislim bukvalno ne znati ništa. Ali morate znati mnogo matematike i nešto fizike.
Iako izuzetaka ima, dvojica ovogodišnjih Nobelovaca su izdanci, ustvari kreatori takve, moderne makroekonomije. Povodom nagrade Princeton je organizovao konferenciju za štampu i pogledajte kako su Nobelovci pokušali da odgovore na neka osnovna ekonomska pitanja.

Komentator Raša šalje ovaj video Petera Schiffa koji se podsmeva njihovom neznanju i daje dva kratka isečka sa konferencije:



Ako hoćete pogledati i ostatak i uveriti se da Schiff ne preuveličava, ovde možete naći ceo snimak konferencije. Ovo što je Schiff izdvojio počinje od 14. minuta, ali pogledajte i minut-dva počev od 29. minuta i odgovor na pitanje novinara iz Kine šta misle o kineskoj ekonomiji.

Jadni Fed

Ako vam kažem da tekst "iz grla bijela" brani Fed, Ben Bernankea koji je svojim herojskim naporima srprečio dolazak nove depresije, dokazuje da su TARP i bailouti bili nasušno potrebni, te napada republikance što nepravedno kritikuju tog divnog čoveka Bernankea koji je svojom štamparskom presom predupredio najveći od svih užasa - "deflaciju" i potpuni finansijski kolaps, pomislićete verovatno da je reč o New York Timesu, Washington Postu ili pak nekom akademskom ekonomisti koji je zaljubljen u Bernankea.

Ali, ne dragi čitaoče, reč je o "libertarijanskom" magazinu Reason.