Pages

29 August 2008

Narod voli da plaća carinu

Kaže Goran Svilanović. Naravno, ne baš tim rečima, ali kaže:

...da stupanje na snagu Prelaznog sporazuma "koristi samo EU", jer je suština tog sporazuma da Srbija snizi carine na proizvode koji dolaze iz zemalja EU, dok su snižene carine za proizvode koji iz Srbije idu u EU.

"Isključivi korisnik stupanja na snagu Prelaznog sporazuma je EU, i njima to koristi. Ako oni nisu spremni da taj deo sporazuma stupi na snagu, Srbija time uopšte ne bi trebalo da se bavi, niti bi to trebalo da je brine", rekao je Svilanović.


Možda tamo neka imaginarna "Srbija" ne treba da se brine, ali ljudi koje ja poznajem bi veoma voleli kada bi pojeftinili automobili i sve ostalo što se uvozi iz EU. Takođe, duboko verujem da ni privrednici koji iz EU uvoze opremu i repromaterijal ne dele ravnodušnost bivšeg ministra.

Kraj socijaldemokratije i intervencionizma!

Pošto su pre par meseci analitičari proglasili "kraj neoliberalne ere" i naročito krah američke ekonomije, i mi bi sada, sledeći njihov primer, trebalo na naslovnoj strani Politike da proglasimo kraj ere socijaldemokratije i intervencionizma.

Pogledajmo podatke. Nemački GDP je u poslednjem kvartalu opao za 0.5%, japanski je opao za 0.6%, a američki porastao za 3.3%.

To je samo jedan kvartal i iz toga ne treba ništa zaključivati. Ali mora se primetiti da se ovo dešava u godini kada je američka ekonomija navodno u velikoj krizi. Kad socijaldemokratska Evropa i intervencionistički Japan već godinama stagniraju, to prođe neopaženo. Na niske ili negativne stope rasta GDP evropskih i japanskih ekonomija smo navikli. A onda kad SAD malo uspori rast, čak ne uđe ni u recesiju nego samo uspori, digne se halabuka, a domaći i svetski analitičari proglase propast tržišne ekonomije. Sada ih činjenice, kao i obično, demantuju. Ali kad su to činjenice bile bitne dobrim analitičarima?