Pages

20 October 2011

Wall Street okupatori

Ovo je samo post scriptum na prethodni post:

U Londonu okupatori imaju mikrofone i zvučnike, ali i dalje ponavljaju u horu.

Poslovno okruženje

Izašla je nova Doing Business studija Svetske banke.

Neoliberalna Srbija je na 92. mestu, odmah iza komunističke Kine. U odnosu na prošlu godinu Srbija je pala za 4 mesta.

Vreme za štednju?

Klasičan polit-ekonomski argument je da vlada povećava potrošnju uoči izbora. Možda, ali pošto budžetski ciklus odgovara kalendarskoj godini, nije sve jedno kada su izbori. Od toga kada su tačno izbori može mnogo da zavisi budžet za izbornu godinu.

Stavite se u ulogu ministra, pa razmislite.

Recimo da su izbori u novembru sledeće godine, šta ćeš da uradiš? Pa, jasno je, grebaćeš i rukama i nogama za što više para u budžetu tvog ministarstva kako bi mogao da pokupuješ što više glasova. Tako se svi ponašaju, pa je javna potrošnja, a i deficit, verovatno viša nego da izbora nije ni bilo.

OK, ali šta se dešava kada su izbori početkom naredne godine, recimo u februaru ili martu? Tu se situacija značajno menja iz par razloga:

1. Nemaš pojma da li će tvoja stranka uopšte da bude u vladi nakon izbora
2. Nemaš pojma da li će, čak i ako uđe u vladu, tvoja stranka opet da "preuzme odgovornosti" baš za taj resor
3. Čak i ako tvojoj stranci zapadne taj resor, otkud znaš da ćeš baš ti da budeš ministar?
4. Ključno - nemaš mnogo vremena da potrošiš pare. Birače moraš da kupiš već ove godine, dok počne sledeća godina, već je kasno.

Sve to znači da te je velikoj meri baš briga koliki će budžet tvom ministarstvu da zapadne u sledećoj godini.

A to znači da je možda sada pravo vreme za štednju. Sada MMF treba da pritisne vladu oko budžeta za 2012. godinu, jer ih sada nije briga. Čak, ako procene da će izgubiti vlast, u interesu im je da budžet bude što štedljiviji i da što manje prilike ostave narednoj vlasti da troši državne pare, ili da je primora da prvi potez bude rebalans budžeta koji bi znatno povećao deficit i od samog početka iznervirao narod.

Koliko političara u Srbiji ovo shvata? Javno, za sada, niko. Ali, ova ideja nije meni pala na pamet, već sam je čuo od nekoga ko ju je čuo od jednog domaćeg političara. Kada su ga iz MMF-a pitali da li je realno da koalicioni partner pristane na dogovor sa MMF-om jer dogovor između ostalog predviđa značajnu uštedu u jednom od ministarstava tog koalicionog partnera u 2012, ovaj mu je rekao - "Šta njega briga, otkud on zna čije će to ministarstvo da bude nakon izbora!"