Pages

31 October 2006

Novi Cato Journal

Na sajtu Cato instituta može se naći novi broj Cato Journala, verovatno jednog od najboljih ekonomskih časopisa današnjice. U ovom broju posebnu pažnju mi je privukao jedan tekst o liberalnom pristupu ekonomiji globalnog zagrevanja, kao i Niskanenova problematizacija stare republikanske ideje da "zver treba izgladneti", odnosno taktike smanjenja državne potrošnje smanjenjem poreza, što vodi deficitu, a ovo pritisku za smanjenje rashoda. Mada, i drugi tekstovi su odlični, kao i uvek.

Makedonija menja spoljnopolitičku orijentaciju

U skopskom kafiću pretučena četvorica ruskih diplomata.

Ovo je zaokret u odnosu na 1999. kada su Panki i njegovi konobari pretukli američke vojnike.

Pinoče

Pinoče je u kućnom pritvoru, optužen za 3,000 ubistava za vreme svog režima. Levičari ga nikad nisu voleli, a liberali ga slave zbog ekonomskog uspeha Čilea koji je otpočeo tokom njegove vladavine. Ali i jedni i drugi zaboravljaju možda najvažniju stvar -- da je puč 1973. bio opravdan. Ne zbog dobre ekonomske politike koja će uslediti tek za nekoliko godina, nego zato što je Aljende bio daleko odmakao na putu da postane još jedan komunistički tiranin. Već je bio počeo da hapsi, otima privatnu svojinu, krši ustav i nacionalizuje fabrike. Da tada nije zbačen, danas bi to verovatno bio još jedan Kastro.

Pravna država je važnija od demokratije i general Pinoče je to ozbiljno shvatio.

To mu nije opravdanje za ova ubistva, a kasnije su mu pronašli i neke milionske račune u Hong Kongu, ali neto učinak tog puča i cele diktature je bez sumnje pozitivan. Gledajući ostale komunističke režime, ko zna koliko bi ljudi stradalo da je Aljdende nastavio da vuče zemlju u socijalizam.