Pages

03 January 2010

Alarmantno globalno zagrevanje

Američki konzul u Norveškoj izveštava Stejt Deptment:

Akrtik se zagreva. Svi izveštaji ukazuju na radikalnu promenu klimatskih uslova, i do sada neviđeno visoke temperature na tom delu Zemljine površine.

Stanje ledenog pokrova je bez presedana. U stvari, ovoliko malo leda nikad ranije nismo videli. Izveštaji profesora Hola pokazuju da je Golfska struja vrlo topla i da se može pratiti do iza 81 paralele.

Gde su se ranije nalazile velike mase leda, sada vidimo morene, nanose blata i kamena. Na mnogim mestima gde su se glečeri ranije prostirali do duboko u more, sada su potpuno nestali.


Samo...datum je 2 novembar 1922

I zanimljivo, američki konzul nije alarmiran, već ovo naziva "povoljnim okolnostima" i ističe neke prednosti:

Doktor Hoel izveštava o do sada neotkrivenim depozitima uglja, superiornog kvaliteta. Smatra se da je ovo od prvorazrednog značaja za Norvežane jer najveći deo uglja koji norveške kompanije iskopaju na ovim ostrvima nije najboljeg kvaliteta...
Topla okeanska voda čini verovatnijim da će se povoljni uslovi zadržati duže.


Šta ćeš, takav je život bio u mraku neznanja, bez Al Gora i IPCC.

KOREKCIJA: Ovaj izveštaj sam u prvom trenutku pripisao Washington Postu jer je to bila tvrdnja na (obično pouzdanom) blogu Anthony Watts-a. Zapravo, izvor za tvrdnju da je reč o članku u WP je bio ovaj autor u Washington Timesu. Steve Pejovich mi se javio sa tvrdnjom da on nije uspeo nigde da locira takav članak. Ja sam onda ponovo pažljivo pogledao i video da originalni izveštaj zaista nije članak u WP već izveštaj američkog konzula u Norveškoj Stejt Departmentu. Ali, u komentarima na Wattsovom blogu jedan od čitalaca je dao link ka članku u Njujork Tajmsu 23 februara 1923, gde se anlaalizira isti izveštaji o zagrevanju na Arktiku i o tom zagrevanju govori kao o "ublažavanju" ("moderation") klime. Zamislite nešto slično danas!