Pages

12 February 2007

Transferi

Kakav interes imaju stranke na vlasti da primaju bivše funkcionere SPO-a? Harizmatični Anđelko Trpković povlači glasače sa sobom? Sveže ideje Bojana Dimitrijevića? Nemaju koga za direktora Sajma?

O predomišljanju

J. M. Keynesa su kritikovali zato što je često menjao mišljenje, dok nije nekome odgovorio: "Ja kad dobijem drugačiju informaciju, promenim mišljenje. A vi?"

Novak Kilibarda je još slikovitiji: "Znam jednu životinju sa dugim ušima koja nikada ne menja mišljenje."

Ovaj članak kritikuje Hillary Clinton zato što je promenila mišljenje o ratu u Iraku. I u pravu su da ona to radi samo da bi zbog predsedničke kampanje udovoljila javnom mnjenju. Ali zanimljivo je kako se političarima svaka promena mišljenja o nečemu uvek računa kao minus. Od srpskih političara čini mi se da su Šešelj i SRS bili posebno glasni sa "mi nikada nismo menjali mišljenje" i "program SRS se nije menjao još od '92." Zašto je to nekakav kvalitet? I da li je to uopšte razumno, kada se uporede Srbija iz 1992. i 2007. Slično je i u slučaju Iraka, velika je razlika između situacije na terenu i činjenica poznatih 2003. i danas.

Za razliku od Hillary, donedavno vodeći republikanski kandidat John McCain i dalje ne menja mišljenje i zalaže se za slanje dodatnih trupa -- i to će ga verovatno koštati nominacije.