Pages

19 February 2010

Dve dobre vesti

Prvo, izgleda da će uskoro zaista doći do profesionalizacije vojske. Teško je ukratko reći koliko je to dobro, pa evo kratke rasprave između Miltona Fridmana i generala Vestmorlenda, tadašnjeg komandanta američkih snaga u Vijetnamu.

U svom svedočenju pred komisijom Vestmorlend je rekao da ne želi da komanduje armijom plaćenika. Fridman ga je prekinuo "Generale, da li biste radije komandovali armijom robova?"

Drugo, izvod iz matične knjige će važiti večno!

Kanjevac izraziti šampion

Ako vam je Dana Popović bila previše light i niste se saglasili, evo jednog hardlajnera. Jeste da ne zna šta priča, ali je sve na naučnoj osnovi.

Teroristi na slobodi i Druga Srbija

Pre dva dana su pušteni na slobodu šestoro anarhističkih terorista koji su pre 6 meseci bacili dva Molotovljeva koktela na grčku ambasadu. Oni su proveli sve ovo vreme u zatvoru pod optužbom za međunarodni terorizam. Sad su pušteni da se brane sa slobode.

Vrlo je zanimljivo i istovremeno tužno bilo gledati reakcije Druge Srbije na ovaj slučaj. Od samog početka ovo je bilo tretirano kao političko suđenje (čast retkim izuzecima poput Žarka Koraća koji je u Peščaniku rekao da je to za njega teško krivično delo i da on nema razumevanja za tu kuknjavu nad sudbinom "mladih ljudi"). Glavni argument za to je bila činjenica da za paljenje američke ambasade u neredima prilikom demostracija zbog nezavisnosti Kosova, kad je jedan mladić poginuo i napravljena mnogo veća šteta, niko nije odgovarao. Ok, to je solidan argument, to mogu da shvatim. I podržavam. Naime, s kojim pravom država kažnjava samo jedne teroriste, dok štiti druge, samo zato što joj se ovi drugi politički sviđaju (cinik bi rekao, i što ih je ona napujdala)?

Ali, ovo poslednje nije bio stvarni argument Druge Srbije. Naprotiv, oni su od protesta zbog odustva gonjenja loših terorista, vrlo brzo prešli na proteste zbog gonjenja dobrih. Počeli da brane ovu grupu kao "mlade ljude" koji su samo iskazivali protest, i suđenje njima za terorizam opisivali kao "obračun sa levicom". U peticiji koju je potpisao veliki broj levičarskih intelektualaca kaže se takođe da taj proces predstavlja pokušaj "kriminalizacije levice". Vrlo je zanimljivo da srpski mainstream levičari suđenje šačici amoralnih bandita iz beogradskih bogataških familija smatraju napadom na samu "levicu": da li je moguće da je "levica" zaista toliko beznadežno moralno bankrotirala da kao svoje mora da tretira i brani svaku grupu uličnih bandita i kriminalaca koja se poziva na Če Gevaru, a ne na Osamu Bin Ladena?

Sirotinjo, i bogu si teška