Pages

11 May 2007

Reforma obrazovanja

Već sam pisao o obrazovanju ali bih voleo da malo detaljnije analiziram alternative reforme obrazovanja u Srbiji. Uzmimo primer srednjih i osnovnih škola.

  1. Predlog Vlade Srbije - obrazovanje ostaje isto kao i do sada. Država plaća sve i za svakoga. Kvalitet kao Yugo naravno.
  2. Libertarijanski predlog - ukinuti sve oblike državnog obrazovanja i smanjiti poreze za troškove u ovom sektoru. Nije posao države da obrazuje ljude. Isključivo privatne škole rade i roditelji imaju veliki izbor gde će da šalju decu. Za učenike koji ne bi imali da plate postojale bi stipendije. Mnogo više ljudi bi pomagalo obrazovanje kada znaju da država nema novca za tu namenu. Doduše sigurno bi bilo slučajeva da neko ne pohađa školu ali toga imamo i danas.
  3. Pragmatični pristup - koji su prihvatili neki libertarijanci ako već plaćamo hajde bar da iskoristimo pare iz budžeta i šaljemo decu u bolje, privatne škole. The Economist piše ".. princip vaučera [u obrazovanju] je primamljivo jednostavan. Država plaća; roditelji biraju; škole se takmiče; standardi rastu; svi dobijaju."
  4. Pragmatični pristup II - Dati državne škole privatnicima i plaćati ih po učeniku.

Engleski jezik od prvog razreda i diskusija da li učiti veronauku ili građansko vaspitanje nisu reforme već kozmetičke izmene. Svinja je svinja bez obzira koliko je šminkali.

Ja bih najviše voleo drugu alternativu, a prihvatio bih sve osim prve. Postepeno bi treća i četvrta alternativa postale druga, odnosno to bi bio korak ka kompletnoj privatizaciji obrazovanja.

Sekularni minus

Slaviša je već pisao o ovome ali i meni je ova tema jako interesantna. U Turskoj je prošle nedelje izbila mini politička kriza jer su vojni lideri nagovestili, otprilike, da bi bili voljni da malo poprave demokratiju u zemlji. Vojska u Turskoj je garant sekularnog režima. Vlada je blago islamska, i otuda konflikt.

Za razliku od ranijih godina sada su svi vodeći svetski mediji i političari upozorili vojsku da se ne meša u politiku. Šta se desilo? Desio se Irak. Posle iskustva izgradnje države u muslimanskom svetu postalo je jasnije da je važnije podržavati demokratske od religijskih principa. Demokratija je važnija od sekularizma. U Iraku nije napravljena ova greška ali su iskustva iz Iraka upravo pokazala da je nemoguće kopirati oblik zapadne liberalne demokratije, i da će demokratija u muslimanskim zemljama verovatno izgledati drugačije. Danas je to opšte mesto, i insistiranje na forsiranju zapadnih vrednosti ne dobija previše pažnje, naprotiv.

Turska je načela ovu raspravu, jer ima blago islamsku vladu sa odličnim rezultatima iza sebe. Egipat je verovatno sledeći. Ne treba da bude iznenađenje ukoliko se trenutno izdašna pomoć Mubarakovom režimu u narednim godinama drastično smanji. Možda će to značiti stvaranje religiozne vlade u Egiptu ali danas je demokratija važnija od sekularizma.

Izvoz

U Iraku se odlično prodaju neki srpski prehrambeni proizvodi. Ja sam pre par godina tamo video veći broj Next frižidera iz Srbije. Očigledno od vremena pre rata. Mislim da je bilo još par proizvoda ne računajući kalašnjikove i municiju kojih ima gomila. U Singapuru sam skoro kupio Voda vodu, koja se prodaje po ceni malo jeftinijoj od Eviana. Sve u svemu uvek se obradujem kao dete u poslastičarnici kada u inostranstvu naiđem na proizvode sa naših prostora, i uvek se začudim zašto se amerikanci ne raduju kad vide koka kolu.

Berza, ponovo

U danu kada je najavljeno formiranje nove Vlade Srbije, BELEX skače za 11%. Da nije Jorgovanka pre neki dan rekla da pad berze nema veze sa Tomom Nikolićem, pomislio bih da su ovaj skok i najava Vlade povezani. Ovako, znam da nisu.

Koga zanima na koje se sve načine berza (tržište) može koristiti neka prelista radove Robina Hansona, čoveka koji je razvio ideju korišćenja tržišta u svrhe predviđanja budućnosti. Da se ne radi o ludaku dovoljno govori činjenica da je američko Ministarstvo odbrane dalo pare za finansiranje tog projekta, a da je onda, pošto su mediji to protumačili kao "klađenje na terorističke napade" projekat obustavljen, a načelnik DARPA, admiral Pointdexter, podneo ostavku.

Hanson je čak razvio i potpuno novo državno uređenje na osnovu svoje ideje - fjutarkija. Ako vas ideja zainteresuje, guglujte "idea futures" ili "prediction markets".

Edukativni program

U muslimanskom svetu se crtani filmovi i dečije emisije često koriste da šire religiozne poruke. To je naravno ok, smešno ali ok, ipak nekad i preteraju. Miki Maus u Palestini poziva decu na samoubilačke akcije, odbranu Al Aksa džamije i uništenje Jevreja. Samo još da ne vidimo Šilju kako edukuje o oslobođenju Kosova.