Pages

20 November 2006

Guverner zauzdava bankarsku aždahu

Sa bloga Dušana Stojanovića, bivšeg viceguvernera:

Izgleda da će se visokim čelnicima Evropske unije koji su najavili demonstracije ispred zgrade srpskog parlamenta u slučaju da se ovaj drzne da smeni guvernera NBS, pridružiti i široke narodne mase koje u guverneru s pravom vide neumornog borca za prava običnih gradjana i zaštitnika od pomahnitalih banaka...

Zar se i to može?

Kalifornijski grad Belmont zabranio je pušenje svuda. I napolju. Svuda.

Ne znam šta će dalje biti, ali imam osećaj da će sudovi reagovati. Nadam se.

Još o Friedmanu

Ima ih mnogo ovih dana, ali opet samo dva najbolja:

Michael Strong o Friedmanovoj borbi sa neprijateljskim javnim mnjenjem:
When I entered Harvard in 1979, it was commonplace in most circles to refer to Friedman as evil without debate, reflection, or justification.

Gary Becker i Richard Posner na svom blogu. Obojica su sa Chicaga, a Friedman je bio Beckerov mentor.

Po neoliberalima

Iz kolumne o neoliberalizmu u Politici:

"Гровер Норквист, један од хероја неолиберализма, сматра да државу треба тако смањити да она може стати у каду – а потом је ту и удавити."

Ovo premašuje moju inteligenciju. Uopšte ne znam šta je hteo da kaže. Šta to znači smanjiti državu tako da ona može stati u kadu?

Možda je metafora samo sa ciljem da se nadoveže na ovo davljenje, ali opet neoliberali ne misle da ukidaju državu, ti ljudi se zovu anarhisti...

Struktura uvoza

Goran Nikolić iz Privredne komore Srbije u Danasu kaže da uvoz Srbiji nije problem, i u pravu je. Ali u ostatku teksta piše o tome da je struktura uvoza nepovoljna.

"Nepovoljna struktura domaćeg uvoza vidi se ako ga razvrstamo na tri kategorije: primarne proizvode, radno-intezivne industrijske proizvode i industrijske proizvode kod kojih dominira kvalifikovani rad.
... snažan porast udela proizvoda široke potrošnje u ukupnom uvozu Srbije, što svakako nije povoljno kretanje. ... Dakle, ključ nije u smanjivanju uvoza već u njegovom kvalitativnom unapređenju" (Danas, Biznis dodatak)

Pošto razvijene zemlje uglavnom uvoze sirovine a izvoze gotove proizvode pogrešno se zaključuje da je to i razlog njihovog visokog standarda. Uzmite ekstremni primer: Da li bi Saudijskoj Arabiji bilo bolje kada bi razvijala sopstvenu proizvodnju i podsticala izvoz kompjutera, ili je bolje da se koncentriše na što efikasnije bušenje nafte a da zauzvrat uvozi sve ostalo što joj treba? Ili još ekstremniji - treba li Srbija da proizvodi automobile? Šta bolje radi, Zastava ili Sartid?

Komparativne prednosti jednako vrede, u bilo čemu da su. Ne postoje bolje i gore. Ako zemlja ima resurse treba da izvozi resurse dok god se to isplati.