Pages

20 August 2011

Tito, partija - Miki Maus, restitucija

Ovako nam zbori ministar univerzalni koji se školovao na Zapadu, a govori kao da je prošao brzi tečaj OZNE.

...On je rekao da svuda tamo gde nije bilo rehabilitacije, neće biti ni restitucije.

... Prema sadašnjem važećem Zakonu o rehabilitaciji koji će takođe morati da se menja, za rehablitaciju je bila dovoljna samo jedna strana- onaj koji podnosi zahtev i sudija, kazao je Đelić. "Izmenom zakona moraće da se predvidi sučeljavanje više elemenata kod rehabilitovanja, i ako se, primera radi, utvrdi da je neko bio fašista, kolaboracionista ili kriminalac, sigurno je da neće moći da koristi pogodnosti iz Zakona o restituciji", kazao je on. Ideja Zakona o rehabilitaciji, dodao je Đelić, i nije bila da se svi rehabilituju i on se pre svega odnosio na one koji su bili predmet ideološkog progona. Prema Đelićevim rečima, Srbija neće zatvarati ni mogućnost da svoja prava iz Zakona o restituciji mogu da ostvare i građani iz inostranstva, ali će se u tom slučaju voditi računa o reciprocitetu, što znači da je i u državi odakle stižu ovakvi zahtevi građana prihvaćeno da i naslednici iz naše zemlje imaju pravo na restituciju u toj zemlji.


Dakle, kako mi se čini na osnovu ovog skalakurenog promovisanja besmislica naše vlasti neće da vrate imovinu onima koji su po principu kolektivne nacionalne krivice proveli nekoliko godina u koncentracionim logorima Titove Jugoslavije. Otvaraju mogućnost da se građanima ostalih republika bivše SFRJ ne vrati ništa. Dakle, uzdižu lična prirodna prava na nivo nekih kolektivnih tlapnji. Šta više, umesto da se snagom argumenata iz sopstvenog činjenja brane prirodna prava naših građana, Srbija u startu kaže da će se trampiti po principu otimanje za otimanje privatne imovine uz njenu konverziju na obe strane u javnu, a potom privatnu po sopstvenom nahođenju.

Drugo, sledbenici tekovina OZNE i UDBE daju puni legitimitet najvećoj pljački i progonu sprske elite i teže da zacementiraju udruženi zločinački poduhvat kroz zamenu uloga žrtvi i dželata, lopova i pokradenog. I sve to da se ne vidi koliko su tuđe imovine već prodali, koliko tuđe imovine uživaju oni koji nisu njeni legalni sticaoci i koliko su sve ove godine mislili da obeštete one kojima je oteto.