Pages

17 April 2007

Velja!

Za razilku od Miloševićevog "Srbija se saginjati neće!" iz 1992., Velja Ilić 2007. ima potpuno drugačiju viziju: "Srbija više neće da se savija!"

U Pressu je ceo intervju, ima još mnogo monumentalnih rečenica.

Legalizacija prostitucije u Srbiji

Kada smo pre nekoliko nedelja pomenuli tu temu, nisam imao pojma da je predlog zakona o legalizaciji prostitucije vec pripremljen od strane Udruženja noćnih barova. Doduse, ne zna se kakav je stav vlasti po tom pitanju.

O tome piše Press (a ko bi drugi) ovde. Takođe, najavljuju se protesti 7000 prostitutki.

Vruć krompir

Olsonova teorija o kolektivnoj akciji se iz dana u dan pokazuje ispravnom. Današnji tekst u Novostima:

"Zajednica za voće i povrće Srbije i Odbor za krompir uputili su predlog Direkciji za robne rezerve, ministarstvima za poljoprivredu i trgovinu da se otkupi 10.000 tona merkantilnog krompira, kako ne bi završio u jarugama." Sledi i nastavak: "Trošak za državu na ime otkupa bio bi neznatan, oko milion evra, ali izuzetno finansijski značajan za proizvođače, navode u Odboru za krompir".

Mogli bi i meni da daju milion evra. To država ne bi ni osetila, a meni bi bilo izuzetno značajno. Ili ipak treba prvo da proizvedem nešto što niko neće da kupi, da bih ostvario pravo na to?

Privatizacija nije dovoljno spektakularna

Iz današnjeg Blica:

"Analiza o tome šta je privatizacija donela prehrambenoj industriji ne postoji. Sekretar Udruženja za poljoprivredu PK Srbije Milan Prostran za sada i ne vidi veliki pomak.
- Izuzev ulaganja u visokoproduktivnu mehanizaciju, a čime je nadoknađeno smanjivanje broja zaposlenih, ja ne vidim ništa spektakularno - kaže Prostran."

Ovo me po malo podseća na čuveni razgovor iz Žitija Brajanovog na temu "Šta su Rimljani učinili za nas?".

Globalno zagrevanje - Ivan Janković

Preporučujem tekst Ivana Jankovića Globalno za-grevanje ili za-hlađenje, izašao je u Vremenu (12.april). Bravo Janki!

Btw, može mala ekskluziva za TR-ovce? Pošto tekst nije dostupan bez pretplate, mogao bi Janki da nam baci tekst na TR ili bar dajdžest...

Kada će Srbija u EU

Pitanje nije hipotetičko, zaista me zanima procena kada bi Srbija mogla da postane članica EU, ili barem da ispuni glavne ekonomsko-tehničke (znači, nepolitičke kriterijume) za punopravno članstvo. Pitam zato jer je pre neki dan ambasador Cobel pomenuo rok od 20-25 godina.

Meni se lično čini da će to biti 2014. godine. Toliko vremena (14 - 15 godina) je i drugim državama trebalo, iako ja mislim da je recimo Litvanija bila u većim problemima 1990. nego Srbija 2000. godine (i pored sankcija, bombardovanja i svega ostalog, ovde su ljudi bili spremniji za tranziciju nego Litvanci). Takođe, za narednih 6-7 godina bi čak i DSS uspeo da sprovede preostale reforme, a koje, što se EU tiče, ne podrazumevaju neke drastične zahteve. Uglavnom se radi o reformi sudstva i državne uprave, znači o nespornim stvarima. Neke tehnički zahtevnije stvari, poput usklađivanja zakonodavstva u oblasti standarda i zaštite čovekove okoline, se mogu uraditi uz pomoć EU - znači nema velikih problema.

Glavni argument za 2014. godinu je ipak simboličke prirode i tiče se stogodišnjice sarajevskog atentata i početka I svetskog rata - znači idealno vreme za prijem Bosne i Srbije u EU. Tako bi evropski političari mogli da kažu da je sto godina nakon početka jedne od najvećih tragedija, Balkan postao deo Evrope.

Do tada će se sigurno, možda čak i prirodnim putem, rešiti "pitanje Mladić". Ostaje samo Kosovo, a to me, sada već ozbiljno, zabrinjava.