Pages

23 September 2006

Samoubliački instinkt poslovne zajednice

Pod gornjim naslovom je Milton Fridman opisao ono što rade američke korporacije, finansirajući kroz razne dobrotvorne fondacije levičarske grupe, od human rights do ekologa.

Nervirajući se zbog sramne pristrasnosti Wikipedie u opisivanju navodnih ili stvarnih veza skeptika u vezi globalnog zagrevanja sa naftaškim lobijima, uzeo sam malo da istražujem ko finansira zelene. I vratio sam se na Fridmanovu poentu o samoubilačkom institnktu. Američke korporacije finansiraju leve ngo-e u odnosu na desne 15:1.

Na wikipediji ima ceo odeljak o naftaškim plaćenicima među skepticima, ali se među kredibilne izvore, bez komentara, ubraja "Union of concerned Scientists", recimo. A oni su direktno povezani sa nuklearnim lobijem. Kad su pre neku godinu slali neku peticiju u New York Times, ona je imala dve strane: prvu sa "apelom" da se "nešto učini" oko klime i globalnog zagrevanja, i drugu, koja je sadržavala pravio laudatio nuklearnoj energiji kao budućnosti čovečanstva. U NYT su naravno izbacili drugu stranu, i objavili samo "apel"! Mislili su da bi objavljivanje druge bilo loše "po stvar".

Ili, uzmite recimo čuveni Sierra club. Njih finansira između ostalih i General Motors, sa preko milion dolara u poslednjih dve-tri godine. A prvi su u galami protiv fosilnih goriva i automobila.

Samoubličaki instinkt poslovne zajednice na delu.

Zaslužni umetnici

Iz Blica:

Umetnici Srbije, oni koje predloži posebna komisija, po najnovijoj odluci Vlade, imaće pravo na doživotnu nacionalnu penziju i bezbrižnu starost jer će, prema prvim računicama, ček odabranih vredeti najmanje 100.000 dinara. Status najzaslužnijih sticaće se prema precizno određenim kriterijumima. To će procenjivati devetočlana komisija koju će imenovati Vlada Srbije.


Sve reakcije citirane u Blicu su pozitivne. Omiljena mi je ova:

Mileta Prodanivić, profesor FLU:
"Vrlo lep potez Vlade. Na neki način njime se nastavlja dobra sovjetska (Sic!) tradicija državnih umetnika, ali ja ne vidim kako bi to tehnički moglo da se izvede... Ne znam ni kako bi Vlada našla pouzdane ljude da izmere nečiji doprinos."

Evo kako Vlada može naći pouzdane ljude da izmere nečiji doprinos. Neka svih 8 miliona ljudi u Srbiji stalno procenjuje ko im koliko vredi tako što će plaćati pozorišne i koncertne ulaznice, kupovati slike, knjige, itd. Oni čiji se predstave, koncerti, knjige prodaju najbolje će otprilike i zaraditi najviše. A onda mogu nešto uplaćivati i u privatni penzioni fond za dodatnu, (dostojanstvenu) penziju ako hoće.

A oni koji ne mogu tako da zarade, razmislili bi o promeni zanimanja.