Pages

15 August 2008

"Poljska nikad nije dala kvislinga"

Mislim da ova vest zaključuje našu raspravu na prethodnom postu, kao i mnoge druge slične rasprave. Dakle, važan ruski general preti, a niko od političara ne demantuje, da će Rusija u slučaju instaliranja radara i protivraketnih sistema u Poljskoj "100%" napasti Poljsku NUKLEARNIM oružjem. Kaže general da ruska vojna doktrina dozvoljava upotrebu nuklearnog oružja protiv zemalja koje "na određeni način pomažu zemljama sa nuklearnim arsenalom". Jasno, Poljska pomaže nuklearnu silu Ameriku na način koji se Moskvi i njenoj vojnoj doktrini ne sviđa, dakle na Poljsku treba baciti atomsku bombu.

Ne znam da li su Rusi toliko ludi da bi zaista napali Poljsku bilo kakvim, nekmoli atomskim oružjem. Gledajući reakcije Zapada na njihovu invaziju Gruzije, ne bi me ni to najcrnje začudilo. Da recimo gađaju radare nekim konvencionalnim raketma ili umarširaju malo tenkovima iz Belorusije da naprave "tampon zonu" prema neprijatelju, kao u Gruziji.

Dobri čovek Donald Tusk, liberal i pacifista, (inače poljski premijer) zabrinut je zbog iskustva sa ruskom invazijom Gruzije, i traži jače garancije od NATO-a. Smatra da je mobilizacija protiv Rusa bila vrlo spora i da može proći dva-tri dana dok NATO reaguje u slučaju napada na Poljsku. "Mrtvim ljudima ne treba pomoć", kaže Tusk.

Da podsetim, Amerikanci nameravaju da postave radare i defanzivne rakete u Poljskoj i Češkoj, koji po tvrdnji samih Rusa nisu nikakva odbrana protiv ruskog ofanzivnog oružja, već protiv napada iz zemalja kao što je Iran. Ipak, Rusi prete da će da pretvare Poljsku u palačinku.

P.S. Ovde je tekst lidera ruske opozicije (zabranjene) Gari Kasparova o situaciji u Gruziji.