Pages

18 June 2007

Javni dug

Jedan od argumenata protiv budžetskog deficita je da naše današnje neodgovorno trošenje predstavlja nanošenje nepravednog tereta budućim generacijama. To je argument uopšte kod svakog međugeneracijskog zaduživanja.

I sam sam ga do danas upotrebljavao, ali sada mislim da ne stoji. Tržišne privrede godišnje imaju godišnji per capita rast od 3-4%, a sa rastom od 4%, GDP se duplira za samo 18 godina. Štaviše, verovatno je i da rast GDP kao mera potcenjuje pravi napredak, jer se ne mogu obuhvati stalna poboljšanja kvaliteta svega što se proizvodi. Pogledajte neki katalog tehnike ili elektronike star desetak godina i to će vam reći više od bilo kakve statistike. Svet je u svakom smislu sve bolje mesto za život. Narednoj generaciji pre treba zavideti što su rođeni kasnije, nego ih žaliti što će morati da otplate dug i kamatu.

Ovo je naravno čisto moralni, a ne ekonomski argument. Ima i nekih dobrih razloga protiv budžetskih deficita i javnog duga, ali međugeneracijski dug nije jedan od njih.

Kratko o budžetu

Na sajtu Narodne skupštine se može naći Predlog Zakona o budžetu za 2007. godinu. Nemam sada vremena za dublju analizu, pa navodim samo nekoliko zanimljivih cifara:

- U BIA radi oko 2.300 ljudi
- Zaposlenima u SC "Boro i Ramiz" (njih 60) se očigledno i dalje isplaćuju plate
- U MUP-u radi oko 43.000, u Ministarstvu odbrane oko 30.000, a u pravosuđu oko 13.000 ljudi
- Ministarstvo za omladinu i sport daje novac i za: Jet Ski savez Srbije, Ju Jutsu savez Srbije, Savez paintball klubova Srbije, Kyokushinkai savez Srbije, kao i za Skyball savez Srbije (moram priznati da nemam pojma šta je skyball...)
- Ako niste znali, iz budžeta se finansiraju i (u zagradi broj zaposlenih): Geomagnetski zavod (46), Agencija za reciklažu (7), Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova (7), Antidoping agencija (5)
- ukupno ima oko 4.500 izabranih lica, što u Vladi, što u pravosuđu
- Železnica će dobiti oko 10,6 milijardi dinara (120 miliona evra) subvencija

Vesti iz Heksagona

Sarkozijev UMP osvojio 345 mesta u parlamentu (od ukupno 577), daleko manje od javnomnjenjski najavljivanog "plavog talasa" (500). UMP je pao u odnosu na prethodni sastav (sa 359 na 345), socijalisti su skočili (sa 149 na 207).

Uskoro odlazeći ministar ekologije i održivog razvoja, A. Žipe, propao u Bordou zbog 670 glasova (pobedila ga socijalistkinja). Premijer Fijon je lepo rekao: ako neki ministar hoće da izađe na crtu narodu, pa ne ispadne "održiv", doviđenja, tanti baci, mister...

Bajro je lepo prošao u svojoj pirinejskoj oblasti, pokazalo se da je pravi zavičajni poslanik (osvojio 61% i tako razbio socijalistu).

UMP-ov "marketizam" davi se u najavljenom "plavom talasu" (boja UMP-a). Ako je suditi po karikaturi, Sarkoziju su tako bila puna usta fiskalnih reformi da je možda bilo bolje držati ih zatvorenima, bar kada je reč o PDV-u. Elem, sada je ispalo da premijer Fijon najavljuje povećanje PDV-a sa 19 na 24,6% (od 2009. godine).

Sarkozi predložio Tonija Blera za Mr. President-a EU.

Razišli se F. Oland i Segolen. Kažu da ima veze sa osvajanjem vođstva u PS-u. Ispada da su postkolonijalisti, feministi i ostali slični, skoro pa bili u pravu: samo, nije "lično političko", već je "političko lično". Bar kod levičara. Mada, kada je onomad Mira Marković htela da preuzme SPS, nije došlo do pucanja braka. Stabilna srpska porodica. A možda su tamo, u Heksagonu, za razliku od SPS-a, zakazali deveri, šuraci i kumovi, pa se ženetini dozvoljava da vršlja.

Rocky IV

Ko je odgovoran za kolaps Sovjetskog Saveza? Odličan tekst Igora Gajdara, bivšeg v.d. predsednika vlade Rusije.

Mislim da nas, u Srbiji, ne iznenađuje činjenica da se Sovjetski Savez raspao kao posledica propasti dirigovane ekonomije. Komentatori na Diggu ne mogu da se dogovore da li je Reganova uloga bila ključna ili ne.