Pages

26 December 2006

Tako mlad a već NIP-om ovenčan


Kada odete na sajt Univerziteta Singidunum, na naslovnoj strani stoji: Univerzitet Singidunum je mlada akademska institucija formirana 17. januara 2005. godine, kada je rešenjem Republičkog Saveta za razvoj univerzitetskog obrazovanja broj 612-00-663/2004-04 dobila saglasnost na Elaborat o opravdanosti osnivanja. (bold moj). Neki programi tek počinju ove godine. Logično, ljudi se lagano zagrevaju, ne može se Akademska Tvrđava napraviti preko noći.
Uprkos tome, jedna mudra Vlada (na slici: akademsko-ministarski trust mozgova) ume da prepozna ekspertizu i u embrionalnoj fazi...Na sajtu Univerziteta piše: Fakultet za turistički i hotelijerski menadžment je učestvovao na tenderu Nacionalnog investicionog plana Srbije u oblasti turizma i obezbedio izradu četiri značajna projekta. Oni će obuhvatiti hotelsko poslovanje, poslovanje turističkih agencija, upravljanje finansiranjem u turizmu i upravljanje turističkim destinacijama u Srbiji. Svi ovi projekti su sastavni delovi generalnog projekta pod nazivom „Edukacija zaposlenih u turizmu“. To znači da će Fakultet za turistički i hotelijerski menadžment edukovati zaposlene kadrove u oblasti turizma u Srbiji kroz odgovarajuće seminare, kojima se planira da bude obuhvaćeno preko 2 000 učesnika. (moj bold)

Buš pristaje na povećanje minimalnih nadnica

A propos jednog komentara čitaoca na nekom od prethodnih postova - evo koja je posledica apela 600 ekonomista i 5 nobelovaca da se povećaju minimalne nadnice u Americi. Predsednik Buš se pridružuje ekonomistima, Nensi Pelosi i Hilari Klinton.

Politička orijentacija akademije

Uvek je zanimljiva rasprava o političkoj (i svetonazornoj) orijentaciji akademije. Generalno, ekonomisti jesu najmanje levi, sociolozi i antropolozi jesu najviše levi.


Dokaz: istraživanje o američkoj akademiji. Radili ga Daniel Klein sa GMU i Sharlotta Stern. Nosilac projekta je SAFI, Swedish Institute for Social Research. Ko kaže da ne može i nešto drugo da cveta u Švedskoj osim bračnog para Myrdal?