Pages

04 January 2007

Redakcijski komentari

Ne znam na osnovu čega naši mediji donose ovakve zaključke. Ovo je iz redakcijskih komentara:
Danas:
Taj svet je mirno, gotovo bez glasa protesta, posmatrao lakrdiju od suđenja u Bagadu, koje se svelo na puki preki sud gde se od prvog udarca čekića presedavajućeg sudskog veća znalo kakav će biti konačan ishod.
Politika:
Остало је запамћено и да су америчке окупационе власти у Ираку одмах по „ослобађању” ове несрећне земље суспендовале смртну казну и да су је вратиле на снагу пошто је Садам ухваћен, с намером да и на њему буде примењена. Садаму је судио „ирачки” суд, али су Американци обучавали судије и плаћали судске рачуне.

Ovi komentari su toliko proizvoljni da je žalosno na kojem nivou se odvija javna rasprava u Srbiji. Ni izdaleka ne odgovaraju istini. I ne radi se o drugačijem mišljenju, već o falsifikovanju podatka.

Zbog čega je suđenje bilo lakrdija kao što kaže Danas? Tužilac je izabrao jedan lako dokaziv slučaj od mnogih koje je mogao. Svedoka je bilo na pretek a zločin jasan.

To da je smrtna kazna uvedena zbog Sadama, kao što kaže Politika je notorna neistina, što je poznato svakome ko i površno prati Irak. Smrtna kazna je uvedena iračkim ustavom. Ustav su pisali Iračani i stranci nisu mogli da učestvuju u procesu. UN, Ambasada SAD ili organizacije kao USAID su pokušavale da se umešaju ali im nije polazilo za rukom. Dobile su gotov tekst ustava kada ga je irački ustavni komitet završio. Smrtnu kanzu je bilo ukinulo okupaciono administraciono telo za vreme svoje prelazne vlasti, ali su je onda Iračani sa predajom vlasti ponovo ustavom uveli.