Pages

20 June 2010

Srbijaaaa!

Jedan od onih trenutaka kad mi je drago što nisam u Srbiji, i što ne moram baš često da dolazim.

Pre neki dan su uhapšeni Miloš Simović i Sretko Kalinić, dvojica od odbegle ekipe Zemunskog klana koji su ubili Đinđića. Posle neke svađe, Simović je u Zagrebu upucao Kalinića, ali je ovaj preživeo, i u bolnici otkrio atentatora. Osim toga, obećao je hrvatskoj policiji da će reći sve o mnogim ubistvima koja je počinio, ali i o političkoj pozadini Đinđićevog ubistva. Posle nekoliko dana uhapšen je i Simović. I on je nešto pričao o političlkoj pozadini.

Dan ili dva posle ovih događaja, pojavio se na medijima Boro Banjac, bivši načelnik kriminalističke policije koga je Koštuničin ministar policije Jočić smenio posle Sablje. Po Banjčevim rečima, Jočić ga je smenio onog trenutka kad mu je saopštio da je locirao Bagzija u Grčkoj i predložio da pošalje njega, Banjca, sa ekipom, u Grčku da saslušaju Bagzija. Istovremeno, Banjac je snimio Bagzijeve razgovore telefonom s advokaticom Biljanom Kajganić koja ga je ubeđivala da lažno svedoči kako je po Čumetovom nalogu organizovao da ubiju legendarnog Gavrilovića 2001, i kako je ona sve dogovorila sa Jočićem i Bulatovićem (šefom BIAe i hapšenim u Sablji zbog kontakata sa Zemuncima). Sadržaj transkripta je objavio Miloš Vasić u Vremenu i zato je bio tužen. Specijalni sud nije dozvolio advokatu Đinđićeve porodice Popoviću da vidi te transkripte.

Dakle, vraća se stara priča, koja ovaj put dobija solidniju potvrdu kroz iskaz bivšeg vrhunskog policajca koji je smenjen samo zato što je pronašao Bagzija! I kroz najavu dvojice bivših Zemunaca da će pričati, od kojih bi barem jedan, po rečima upućenih, mogao dosta da zna (Simović). Dakle, "Dragi Aca" (Tomić, Koštuničin savetnik i kasniji šef Vojne bezbednosti) i Rade Bulatović (takođe savetnik i posle šef BIAe) viđaju se sa Zemuncima i Legijom više puta nekoliko nedelja pred Đinđićevo ubistvo. O čemu oni pričaju sa Legijom tada? Možda o istom onom o čemu su pričali pred pobunu Crvenih beretki u novembru 2001 kada je po dokumentima Vojne bezbednosti koji su već korišćeni na sudu Aca Tomić dao Legiji garancije da Vojska neće intervenisati. Da li su mu i ovaj put date slične garancije? Meni se čini gotovo izvesnim da jesu. O čemu bi drugo Legija i Duće pričali sa Tomićem i Bulatovićem dve nedelje pred atentat? Svakako ne o ribolovu i fudbalu. Da ste vi na mestu Legije i Zemunaca, da li bi ste vi rizikovali da ubijete predsednika Vlade a da niste sigurni da Vojska neće sutradan da ubije vas? Oni se nisu usudili bez takvih garancija da pokrenu pobunu na autoputu. Ne verujem da bi se usudili da ubiju Đinđića.

Dalje, ministar pravde i ministar policije Koštuničine Vlade preko Biljane Kajganić nagovaraju Bagzija da lažno optuži Čumeta sa ubistvo Gavrilovića. Zašto (im) je to (bilo) važno? Boro Banjac kaže - samo iz jednog razloga. Tada bi Čume izgubio status svedoka saradnika i cela optužnica protiv Zemunaca za ubistvo Đinđića bi pala. Zar nije ministar pravde tvrdio da bi trebalo raspustiti Specijalnni sud, ministar policije tvrdio da treba sprovesti novu istragu, a načelnik javne bezbednosti da je optužnica na "staklenim nogama"? Hm, izgleda ne samo da postoje indicije da su oni nešto šurovali sa Legijom neposredno pre ubistva, nego i da imamo dokaze da su pokušavali da zloupotrebe vlast ne bi li zaštitili Zemunce od krivičnog progona za to ubistvo, jednom kad su ovi već bili uhapšeni i suđenje počelo. Koji motiv Koštunica i njegovi ljudi mogu imati da štite Zemunce? Mislim da bi to vrlo zanimljivo pitanje sada moglo da se konačno otvori.

Ali - ćorak. Tužilac za organizovani kriminal Radisavljević kaže da Kalinić i Simović mogu biti ispittani samo za "neprocesuirana dela". Drugim rečima, to što oni misle da imaju nešto da kažu o političkoj pozadini Đinđićevog ubistva mogu da okače mačku o rep, jer ih srpska policija o tome ništa neće ni pitati! Srpsku policiju i tužilaštvo takve gluposti ne zanimaju! Srpska država će sa njima da priča samo o ubistvima za koja nisu već osuđeni, pošto za otkrivanje političkih organizatora ili pomagača Đinđićevog ubistva nije zainteresovana.

To je Srbija 2010. Zemlja čiji je "predsednik" istovremeno šef Demokratske stranke Zorana Đinđića.