Pages

04 August 2010

More of the same

Komentator Vlada je tražio da se izjasnimo o novom guverneru NBS. Iako je previše rano davati ocene na osnovu jednog intervjua evo šta je meni zapalo za oko.

Dopada mi se što guverner priznaje da je odbrana kursa skupa ali ne deluje kao da će da odustane od "sprečavanja prevelikih dnevnih oscilacija". Kao i Jelašić, poziva se na memorandum Vlade i NBS iz 2008. kojim je ciljana inflacija usvojena kao strategija monetarne politike. Poenta je bila da NBS treba da se fokusira samo na inflaciju a da se ne bavi kurosm, što je bila dobra ideja. Dve milijarde evra kasnije potrošenih na odbranu kursa ovaj memorandum je izgubio svaki smisao. Dobra ideja ali se nije primenjivala u praksi. Šoškić bi mogao to da promeni ali njegove izjave ne ohrabruju. Plaši me i mogućnost destimulacije ili zabrane indeksiranja kredita u stranoj valuti što bi moglo značajno da smanji dostupnost kredita.

Čini mi se da neće biti prevelike razlike između njega i Jelašića. Novom guverneru želim puno sreće u narednom periodu. Trebaće mu.

Terenski ekonomista

Dinkić: Pitanje oko koga se digla velika prašina među našim salonskim ekonomistima jeste moj predlog da počnemo da razmišljamo o odmrzavanju plata a kasnije i penzija. Profesorka Popović i Slaviša su po Dinkiću salonski ekonomisti. Ja nisam siguran ni da li je ovo uvreda. Koji su to nesalonski ekonomisti? Naravno u tekstu ni traga o argumentima salonskih ekonomista o dugoročnim posledicama krize već samo bajate fraze o tome kako jedan pronađeni dinar na Trgu Republike stvara lančanu reakciju potrošnje i profita, koja posledično dovodi do opšteg blagostanja vaskolikog srpskog čovečanstva u zemlji i rasejanju.

Da sumiram, zalažem se za agresivno povećanje investicione potrošnje i blago povećanje lične potrošnje koja bi u krajnjoj liniji dovela do većih budžetskih prihoda za samo nekoliko meseci.
Investicionu potrošnju dalje ne pominje, ali izvodi zaključak da je veća potrošnja poželjna zbog rasta budžetskih prihoda. To nije tačno. Potrošenih 3,5 milijardi dinara se neće vratiti kroz poreske prihode. Naprotiv, budžet će biti u gubitku. Dinkić tvrdi da je 3,5 milijardi sasvim sigurno beznačajna suma za budžet. Ove godine 3,5 (za četiri meseca povećanja) naredne godine to je dodatnih 11 milijardi godišnje (100 miliona evra) bez obračuna kumulativnog efekta. Ne deluje beznačajno čak ni za daleko bogatije zemlje od Srbije.

Uglavnom, komentatori na B92 nisu naseli. Moj omiljeni komentar je ostavio Čitalac: Od ekonomiste koji obećava do lošeg političara koji daje obećanja.