Pages

27 February 2008

Big Picture

Kada je izbio incident sa Peščanikom u Aranđelovcu pre dva meseca, ja sam predvideo da to najavljuje skori raspad vladajuće koalicije, povratak jednoj vrsti Miloševićeve politike iz 1990-ih, uz samoizolaciju od Zapada i progon izdajnika, a kao direktni izraz ove promene politike predvideo izbacivanje DS i privhatanje radikala u Vladu od strane Koštunice.

Stvar koju nisam tačno predvideo tiče se Demokratske stranke. Nisam, naime, mogao da pretpostavim da će se ova neizbežna promena politike ka radikalsko-miloševićevskom izolacionizmu i (samo) destrukciji za koju je Koštunica suvereno odlučio da se ima desiti, dogoditi uz aktivno učešće i aminovanje same Demokratske stranke. I da shodno tome radikali neće ni morati da personalno uđu u vlast, da bi njihova politika trijumfovala. Boris Tadić radi odličan posao za radikale, tako da Koštunica može i da toleriše njegove ljude u Vladi.

U međuvremenu, da stvar bude zabavnija i apsurdnija, Boris Tadić je pobedio na predsedničkim izborima sa parolom " Da osvojimo Evropu zajedno", pošto je prethodno naplašio birače da ako Toma pobedi to će značiti katastrofu, samoizolaciju Srbije i njen povratak u 90-e. No, pet dana posle izbora Tadić je krenuo sam da svojski radi na tom istom povratku Srbije u 90-e, i njenoj samoizolacijji od Zapada, što aktivno, a što pokrivanjem najgorih svinjarija Koštunice i njegovih ministara, poput državno organizovanih i podsticanih paljevina i rušenja po Beogradu i Kosovu, ili političke i medijske podrške minstara istima, ili vremenski negoraničenog odustajanja od bilo kakvih EU integracija.

Najnoviji primer u seriji neopisivih blamaža i samoponiženja Demokratske stranke jeste sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost gde je trebalo da se raspravlja o odgovornosti policije što je tolerisala pomenute svinjarije, a gde nikakav zaključak nije postignut, i gde je čak, po rečima kabineta premijera "policija pohvaljena zbog načina na koji je reagovala na proteste 22 febraura" (tj što je pustila "demonstrante" da mirno spale američku i demoliraju hrvatsku ambasadu i unište širi centar grada).

Ne znam koliko još ima naivnih koji bi poverovali u izgovor da se demokrati ostajući u ovakvoj vladi zapravo žrtvuju da ne bi došli radikali. (A i što da ne dođu kad je ova politika takva da joj oni nemaju šta prigovoriti?). Meni mnogo uverljivije izgleda klasični public choice argument vlastoljublja i korupcije, nego argument plemenitog samožrtvojvanja na oltaru otadžbine. Neki u DS poput Tadića i Jeremića su naprosto osobe bez ikakvog integriteta kojima je samopromocija, slikanje i bivanje na važnim položajima jedina politika i jedina ideologija ("mama, vidi što sam važan"), a sve ostalo, uključujući i parole u kampanji, besramno i direktno laganje birača ili učešće u katastrofalnim politikama - samo sredstvo (ili cena) za ostvarenje tog cilja. Većini ministara i članova raznih upravnih odbora je bivanje u vlasti način za krađu i korupciju: ja verujem da je većina DS-ovih ministara i funkcionera naprosto toliko korumpirana da se oni strašno plaše silaska s vlasti, više nego političke kazne na narednim izborima za ovo što sada rade. Prosto, lični i usko-grupni finansijski i korupcioni dobici od bivanja u vlasti su izgleda toliki da prevazilaze bilo kakve političke ili moralne, ili čak stranačke gubitke. Dragi prijetelji, nema to nikakve veze sa patriotizmom (kad neko kaže da iz patriotizma podnosi neku REALNU žrtvu, onda možemo da mu verujemo ili ne verujemo, ali kad neko kaže da iz patriotizma mora da OSTANE NA VLASTI, onda hmm...moramo da budemo jako glupi da bismo mu verovali).

I sad, ne zamerite mi, ali sve ovo je boljа varijanta. Gore je da ljudi iz DS zaista stoje, politički i ideološki, iza ovoga što (ne) rade poslednje dve nedelje. Onda mislim da nam stvarno ne bi bilo nikakvog spasa.

11 comments:

Anonymous said...

"Većini ministara i članova raznih upravnih odbora je bivanje u vlasti način za krađu i korupciju: ja verujem da je većina DS-ovih ministara i funkcionera naprosto toliko korumpirana da se oni strašno plaše silaska s vlasti, više nego političke kazne na narednim izborima za ovo što sada rade."


delom si u pravu, ali ne mozes da kazes da se oni toliko plase i kriju ne znam kakve korupcionaske afere kad su tek od prosle godine u vladi.

Marko Paunović said...

Mislim da ima i jednih i drugih i trecih. Ima onih koji misle da je za Srbiju bolje da oni sede tu i gutaju knedle, ima i onih koji znaju da je za njih bolje da sede tu i pune dzepove ili da sede tu i da ih snimaju kamere.

Iskreno, za mene nije veliko iznenadjenje to sto DS ostaje u Vladi, na kraju krajeva, cekali su na to tri godine (a neki i ceo zivot), ali me cudi da bukvalno ni jedan jedini ministar iz DS-a nije javno nista rekao. Mislio sam da ce se javiti makar jedan "otpadnik", imajuci u vidu stranacku disciplinu, ali cak ni to.

Pricao sam juce sa jednim dobro pozicioniranim clanom DS-a. Stekao sam utisak da jedino preko cega DS sada ne bi presao je ako EU ponudi SAA Srbiji, a Kostunica to odbije. Koliko mi se cini, sada mole boga da EU nista ne ponudi.

Takodje, cini mi se da oni smatraju lokalne izbore veoma bitnim. Do tada sigurno nece nista drasticno da rade.

Anonymous said...

U vreme Slobe sećam se da su i lokalni gradski odbori imali kakvu takvu ulogu u opozicionim strankama, pa bi nezadovoljstvo nekoliko jakih gradskih odbora uticalo i na politiku stranke ili bi se barem o tome raspravljalo na glavnom odboru... No DS je trenutno mrtvo more, nema ni talasića...

Sad ne znam da li je to deo neke šire strategije da sačekaju da se situacija malo smiri ili ne, uglavnom ne izgleda dobro. No ne treba zaboraviti i činjenicu da demokratski blok nema većinu u skupštini što smanjuje manevarski prostor DS-u, ali to opet ne znači da treba da se odreknu svoje politika zarad pukog opstanka na vlasti.

Anonymous said...

Па у овој земљи људи на политичке позиције долазе из анонимности. Јесте имамо ми стручњаке у влади, али мало ко је за њих знао пре него што су почели да раде у влади. Мора да смо ми необавештени. Политика је овде бизнис, и сви политичари без разлике (и позиција и опозиција) су се обогатили. У пракси ситуација је таква, да један изузетно лош политичар има много бољи стандард од једног изванредно доброг професора или лекара нпр.
На крају дали се неко сећа експеримента од пре пар год.,када је неколико политичара требало да живи од просечне плате. Нисам сигуран али мислим да нико од њих то није успео, на дужи период.
Мислите о томе.

Anonymous said...

World Of Warcraft gold for cheap
wow power leveling,
wow gold,
wow gold,
wow power leveling,
wow power leveling,
world of warcraft power leveling,
world of warcraft power leveling
wow power leveling,
cheap wow gold,
cheap wow gold,
buy wow gold,
wow gold,
Cheap WoW Gold,
wow gold,
Cheap WoW Gold,
world of warcraft gold,
wow gold,
world of warcraft gold,
wow gold,
wow gold,
wow gold,
wow gold,
wow gold,
wow gold,
wow gold
buy cheap World Of Warcraft gold x3c6k7lm

Anonymous said...

I can get Tibia Gold cheaply.
Yesterday i bought Tibia Platinum for my brother.
i hope him like it. i will give Tibia coins to him
as birthday present. i like the Tibia money very much.
I usually buy tibia gp and keep it in my store.

I can get twelve sky Gold cheaply,
Yesterday i want to buy 12sky goldfor my brother.
i hope him like it. i will buy twelvesky Gold for him
as birthday present. i like the 12Sky Silver Coins very much.
I usually buy 12 sky gold and keep it in my store.

Anonymous said...

What will you do if you have much free time? Do you like playing internet game in your free time? Many of my friends like play internet games, such as wow, SRO, Maple story and so on. How do you think about the mmorpg WOW? I think it is a very interesting game and a lot of my friends are playing WOW now. They are falling love the this game. Sometimes, they need some super weapons or equipments to help their heros level up, so they need much more wow gold . But they have not enough time to farm so much wow gold , so they need to find a place where they can get cheap wow gold . They told me they all buy wow gold from masswowgold. Cheap, fast and safe delivery, and good service.


The father of Oman searle will be part of his strength gives great bronze dragons far more. The god of his father gave nowitzki had to guard this world of warcraft gold time and fate of duties, the road from the nobility become far more of the eternal king.

Life of ai erna part of her strength gives red suggest alexstrasza. Then alexstrasza, became king of life, all of the wow gold world. Because of her wisdom and compassion for all creatures of infinite, alexstrasza, became the rule of all red queen.

Amy erna is part of the powers of nature to bless alexstrasza's sister, elegant green dragon Iraq harp. Iraq and the harp in eternal myth, and all the creatures of the entity sleep together. We dream of Iraq to harp on the emerald dream, guarding buy wow gold the vitality.

Royal palm with knowledge and magic of gannong no part of his great strength gives the blue cheap wow gold dragonflight malygos' campaign, malygos' campaign became king of magic, magical and mystical guarding the temple.

The world's KaZi grouse will he forged part of power endowed with strong resistance of black dragon in. The earth's resistance to become wow gold king of the governing the world of azeroth, the earth and the abyss. He represents the strength, is the most powerful suggest alexstrasza's supporters.

 Five guardians were given in the world after leaving the Titan guards. Titans in the world to guard the forever left after the preparation of azeroth. Unfortunately sargeras soon will perceive this new world exist...
In the war of the human and the orcs 10,000 years ago, only a piece of azeroth surrounded by the sea boundless huge land, this continent called kalimdor. Many different RACES and creatures living in this land, and the bad wow gold natural environment. In the darkness of the mainland center is a full of mysterious energy, the lake lake -- it was called the well of eternity - is the whole world of magic and natural source of energy from the outside world, in the boundless darkness, drawing energy of the well of eternity to the whole world continuously to release its energy in the world, for all kinds of biological provide nutrition.



Aion is a new game for me, i want to play it, but i dont know whether i have enough time to level my hero to a high level, so i need to find a professional leveler to help me. I got a leveler for 永恒之塔代练 .You know aion代练 is not easy. I believe they can give me a good result.

Anonymous said...

Have you heared about a game which you need use priston tale Gold to play, and you can also borrow priston tale Money from other players? But you can buy priston tale Gold, or you will lose the choice if you do not have cheap priston tale Gold. If you get it, you can continue this game.
Have you heared about 9Dragons which you need use 9Dragons gold to play, and you can also borrow 9 Dragons gold from other players? But you can buy 9 Dragons gold, or you will lose the choice if you do not have cheap 9Dragons gold. If you get 9Dragons money, you can continue this game.

Anonymous said...

You know ,I have some Anarchy credits, and my friend also has some
Anarchy Online credits, do you know they have the same meaning,Both of them can be called
Anarchy gold,I just want to buy AO credits, because there are many cheap
Anarchy online gold.

Anonymous said...

As a new player , you may need some game guides or information to enhance yourself.
aoc gold is one of the hardest theme for every class at the beginning . You must have a good way to manage your conan gold.If yor are a lucky guy ,you can earn so many age of conan gold by yourself . But if you are a not , I just find a nice way to get cheap aoc gold. If you need , you can buy aoc money at our website . Go to the related page and check the detailed information . Once you have any question , you can connect our customer service at any time .

Anonymous said...

Making angels goldis the old question : Honestly there is no fast way to make lots of angels online gold . Sadly enough a lot of the people that all of a sudden come to with millions of buy angels gold almost overnight probably duped .
here I will tell you all of the ways that I know and what I do to cheap angels online gold.