Pages

27 March 2007

Siromasnima trebaju subvencije

Svi trzisni liberali (pa i na ovom blogu) se slazu da su drzavne subvencije generalno losa ideja. Nisam ekspert pa ne zelim da ulazim u teoriju, vec samo da dam neke prakticne primere.

U Kambodzi apsolutno nema subvencija. Poredjenja radi GDP/capita je $400 u Kambodzi dok je u Srbiji oko $4,000. Na primer struju proizvode privatne kompanije i prodaju po trzisnim cenama otprilike oko $0.22/Kwh. Ja placam struju oko $500 mesecno, koliko placa i prosecan kambodzanac ukoliko trosi struju koliko i ja. Posto je struja skupa ljudi je ili stede ili je uopste ne koriste. Ono sto bi iznenadilo nase ministre je da nema strajkova ili socijalnih nemira. Jednostavno, svi znaju koja je cena struje i onda shodno svojim primanjima je i trose. Ako niste znali prosecan akumulator daje dovoljno struje za nedelju dana gledanja TV-a. Svako punjenje akumulatora kosta $0.25, sto je jako lukrativan posao u ruralnim delovima zemlje.
Takodje, Vlada Kraljevine Kambodze (nisu u srodstvu sa Karadjordjevicima) ne ulaze ni u auto insdustriju. To nije sprecilo njen razvoj u Kambodzi. Desetine privatnih 'fabrika' proizvode kamione (vidi sliku) i lokalna taksi (tuk - tuk) vozila. Kamion sa slike nov kosta oko 2 - 3 hiljade dolara, dok je nov Yugo oko 10 hiljada. Slazem se da je kamion komican ali svakako dokazuje da je moguce razviti industrijsku proizvodnju i bez drzavne intervencije.

Usput, cuo sam da se ovi kamioni izvoze i u Laos, to je nesto sto bi Pravivodic svakako umeo da ceni a Milosavljevic da nagradi.

Nato i Kosovo

Cato Institute se protivi ideji nezavisnog Kosova. Cato je, zajedno sa mnogim drugim liberalnim institutima, bio protiv NATO bombardovanja 1999. i pretpostavljam da je doslednost tom stavu jedan od razloga sadašnjeg protivljenja.

Ne znam zašto bi te dve stvari morale da budu povezane. Ja misllim da je bombardovanje iz 1999. bilo jedna od najglupljih i najprljavijih intervencija SAD u novijoj istoriji. Ali istorija se ne može vratiti unazad. Kako stvari stoje sada, u interesu Srbije je da se oslobodi balasta Kosova. Ne zbog Albanaca ili Evropske unije, nego zbog sebe i kosovskih Srba.