Pages

30 May 2011

O psima i lažima

Neće taj kapitalizam da propadne, pogotovo tamo gde se lepo zapatio. Proroci propasti kapitalizma koji su se nudili da glume spasitelje, umesto da budu svedeni na mizeriju izlapelog proporka propasti sveta koji se opet nešto preračunao u matematičkom modeliranju Svetog pisma, će verovatno da nastave da rade nešto sličnom ovom naslovu. Pravi evropski tigrovi, oni iz Baltika, jesu pali najviše, ali sada najbrže rastu. Pravi balkanski međedi, pali su za zrno manje, a sada istrajno tapkaju u mestu. Jedino što je sigurno je da su i perspektive tigrova i perspektive međeda više nego izvesne. Samo postoji razlika u kvalitetu perspektive.

Ali ako pogledate naše iluzioniste, prenebregavanje gluposti koje su izrečene o baltičkim zemljama je samo mali literarni SF ogled.

Srbija, 21. vek

Rasprava o udžbenicima:


Лично не сматрам да се више научи кад се пише по књизи. Више се постиже када ученик задатак препише у свеску.

Hoću i ja!


Par dobrih blogova na hrvatskom jeziku

1. Relativno novi blog Usporedbe. Za sada deluje odlično, a u linkovima san našao još dva zanimljiva bloga.

2. Referendum protiv pridruživanja EU - autor kaže (nisam siguran da se u potpunosti slažem, ali su mi argumenti vrlo bliski):


Za razliku od ogromne većine (barem u ovom trenutku) domaćih euroskeptika, protivimo se hrvatskom članstvu u EU zato što se protivimo kombinaciji oligarhijske demokracije i socijalne države kakva je trenutno na djelu i u EU i u Hrvatskoj, a zalažemo se za poštivanje temeljnih ljudskih sloboda i slobodnog tržišta.  Smatramo da bi ulaskom u EU uništili svaku priliku za ostvarivanje sloboda čovjeka i tržišta."

 3. Takođe, blog Nedjeljni komentar - o skladu nesklada nesavršenih ljudi.

Zna sa kime ima posla

No, you can't.

Reči koje je Obama uputio Dominik Stros Kanu, u ovoj situaciji.


Istočna Evropa

Bio sam nedavno u Bratislavi i prilično se iznanadio kada sam pročitao da je Bratislava u periodu od 1541. do 1784. veka bila glavni grad Mađarske.

Razmišljajući o tome da onda nije ni čudo što Mađarska i Slovačka ni do danas nisu rešili sve međusobne probleme, pokušao sam da se setim nekog sličnog primera, gde je nekada glavni grad danas postojeće države danas glavni grad neke druge države (ne uzimajući u obzir trivijalne slučajeve poput - London je nekada bio glavni grad SAD i Indije).

Uspeo sam da se setim još tri slučaja, sva tri u ovom delu Evrope, od toga dva direktno vezana za Srbiju. Dakle - Kijev (nekada glavni grad Rusije, danas Ukrajne), Skoplje i Priština (nekada glavni gradovi Srbije). Tu bi verovatno trebalo dodati i Istanbul, koji nije (više) prestonica Turske, a mislim da se slobodno može reći da je bio prestonica Grčke. Takođe, Prag je jedno vreme bio prestonica Svetog Rimskog Carstva,  za koje se možda može tvrditi da je prethodnica Nemačke.

Dakle, da li znate za još neki sličan slučaj, a da nije u Istočnoj Evropi?

PS. Ovo za Prištinu nisam siguran, engleska Vikipedija kaže da jeste, srpska kaže da nije.

Zanimljiv slučaj

Freakonomics blog prenosi vrlo zanimljivu analizu jednog kopirajt slučaja.

Naime, u drugom delu odlične komedije Hangover, jedan od glumaca se budi sa tetovažom na licu koja veoma liči na tetovažu Majka Tajsona (a koji se pojavljuje u prvom delu filma). Tatu majstor Victor Whitmill je pokrenuo spor protiv Warner Brothersa, tvrdeći da su narušena njegova autorska prava. U članku se tvrdi (na moje iznenađenje) da tužilac ima dosta dobre šanse da pobedi na sudu.