Pages

05 March 2008

Raj za whistleblowere

Posle nekoliko meseci kontraverze, pre par dana je sa radom počeo sajt Wikileaks.

Oni o sebi kažu:

Wikileaks is developing an uncensorable system for untraceable mass document leaking and public analysis. Our primary interests are in Asia, the former Soviet bloc, Latin America, Sub-Saharan Africa and the Middle East, but we expect to be of assistance to peoples of all countries who wish to reveal unethical behavior in their governments and corporations.

Koliko ja sve to kapiram, ideja je da se na jednom mestu šeruju tajni dokumenti čiji bi izvori bili u potpunosti zaštićeni. Na pamet mi dolazi misao bivšeg sudije američkog Vrhovnog suda Loiusa Brandeisa: Sunlight is the best disinfectant.

Svetski atlas slobode

Desetine, možda i stotine indeksa na jednom mestu: lične, političke i ekonomske slobode, korupcija, demokratija, sloboda štampe, pravni sistemi i još mnogo toga, ovde.

Kandidati i ekonomija

Hillary je sinoć dobila i Ohio i Texas primaries što je vraća u život, ali šanse su i dalje 70:30 za Obamu. Obama jeste imao napade populizma, ali po tome i dalje nije gori od Hillary, osim možda što se vesti i analitičari sada više koncentrišu na njega. Ja i dalje mislim da je on manje zlo, a i Jagdish Bhagwati, vodeći spoljnotrgovinski ekonomista, misli da bi Obama bio bolji za slobodnu trgovinu.

Sa druge strane McCain je i konačno osigurao republikansku nominaciju. Iako libertarijanci nisu oduševljeni (glasao protiv Bušovog smanjenja poreza, slaže se sa demokratama oko globalnog zagrevanja, hoće da u Iraku ostane "100 godina") nije ni bilo sjajnih kandidata. A jedna jako dobra vest je njegov ekonomski savetnik: McCain je skoro izjavio da se i ne razume mnogo u ekonomiju i da za te stvari treba pitati njegovog savetnika Phila Gramma. A Phil Gramm je bivši senator, ali i bivši profesor ekonomije na Texas A&M univerzitetu, prijatelj Stiva Pejovića i libertarijanac ili tačnije small-government konzervativac u Reganovoj tradiciji. Osim što ga savetuje, ako McCain pobedi Phil Gramm je viđen za sekretara finansija.

Sveti Đorđe i aždaja razuma

"Naravno da je važno sačuvati razum, pribranost i mir u teškim situacijama. Ali u svemu treba imati mere i ukusa."

kaže Đorđe Vukadinović. Stvarno mislim, ti fanatici razuma, mira i pribranosti, oni će nam doći glave...