Pages

18 June 2012

Investicija u razvoj Vojvodine

Danas piše:

Inače, prema saznanjima Agencije za borbu protiv korupcije, Razvojna banka Vojvodine bila je najveći garant Demokratskoj stranci za sredstva podignuta tokom izborne kampanje.

15,5

Toliko sam imao bodova na testu iz srpskog. Trebalo mi je 15-ak minuta da ga uradim.Da sam testu posvetio više vremena, možda bih izvukao 16,5 - 17 bodova.

Ako ne grešim, pre tačno dvadeset godina sam na prijemnom za gimnaziju imao 17 bodova iz srpskog i 16 iz matematike.

Probajte i vi, fore radi. Sutra ću da uradim i test iz matematike, nadam se boljem rezultatu.

Opšti utisak je da test nije loš. Treba malo i da se razmisli.

Velika se frka podigla oko toga da li će se priznavati pravopisno pogrešni odgovori, ali kao mnogo puta do sada, panika se pokazala neopravdanom i neutemeljenom - jednostavno ne postoji šansa da pogrešite u pravopisu, sve je na zaokruživanje.

Pitanje za pravnike

Da li postoji mogućnost da se od političkog predizbornog obećanja napravi ugovor?

Recimo, da li političar može da izađe u javnost i kaže "Stavljam hipoteku na svoju kuću koja će se aktivirati u slučaju da ____________!" (u liniju može da ide "povećam poreze", "smanjim penzije", "uđem u koaliciju sa strankom XYZ", itd.)

Ugovor, očigledno, treba da predvidi ko dobija kuću u tom slučaju (recimo, Crveni krst), kao i mehanizam provere ispunjenosti obećanja. Recimo, ugovor može da predvidi komisiju od 5 uglednih članova koji će oceniti da li su porezi stvarno povećani, na primer.

Jel bi to prošlo u domaćem sudu, ili hipoteka mora da bude isključivo finansijske prirode? Da li bi prošlo nekom inostranom sudu?

Pitanje postavljam zato što nisam čuo da je neko uradio nešto tako, a deluje mi kao očigledan signal kredibilnosti.

Aritmetika

Novosti danas imaju članak pod nazivom "Žene, marš iz Skupštine Srbije!"

Radi se o tome da Zakon predviđa da svaka treća osoba na izbornoj listi mora da bude ženskog pola, ali da zakon ne predviđa da, ako žena podnese ostavku, mora da bude zamenjena ženom, već praktično uvek mora da bude zamenjena muškarcem, jer tako ide spisak MMŽMMŽMMŽ...

E sad, članak je kompletna budalaština. Tačno je da ženu "nasleđuje" muškarac, ali članak potpuno zanemaruje činjenicu da i da muškarca u 1/2 slučajeva nasleđuje žena. Pošto muškaraca ima duplo više nego žena, sve dok su ostavke slučajne, duplo više muškaraca nego žena će podneti ostavke, pa će udeo žena u "krajnjem" parlamentu biti 1/3, kao i na početku.

Recimo da u "početnom" parlamentu ima 167 muškaraca i 83 žene. Nakon toga, 10 žena i 20 muškaraca podnesu ostavke (što implicira pretpostavka o slučajnosti ostavki). 10 žena biva zamenjeno muškarcima, a od ovih 20 muškaraca 10 zamenjuju žene, a 10 muškarci. Na kraju, imamo istu situaciju kao na početku.

Rešenje koje Novosti predlažu, da ženu mora da "nasledi" žena bi dovelo do povećanja učešća žena, ukoliko ne bi bilo praćeno i odredbom da muškarca mora da nasledi muškarac. A mislim da bi to bilo previše smešno, čak i za naš politički sistem.

Pravo pitanje je pitanje osnovanosti pretpostavke o slučajnosti ostavke.

Inače, moje mišljenje je da je svaki sistem kvota potpuno bez veze. Ja se inače zalažem za proporcionalni izborni sistem, ali kada vidim kvote dođe mi da se preokrenem i da počnem da se zalažem za većinski sistem.