Pages

04 May 2007

Izvinjenje redakcije

U prethodnom postu sam se možda malo previše zaleteo. Nisam shvatio poentu a to je da u ovim teškim vremenima kada se ne zna sudbina Kosova i Metohije ne možemo da odvlačimo pažnju naroda, pogotovu mladih, narkomanijom i homoseksualizmom. Moje izvinjenje organizatorima i moralnoj podršci.

Predlažem da se nastavi sa sličnim protestima dok celokupno srpsko čovečanstvo ne shvati ozbiljnost situacije. Prvi korak bi mogao da bude štrajk upozorenja pošto je to trenutno 'in'. Cela Srbija treba da stupi u ovaj štrajk tako što će odbiti da gleda i komentariše finale Kupa evropskih šampiona između Liverpula i Milana 21. maja. Pa da vidimo čija majka crnu vunu prede.

Uzgred, da li kontra-marš organizatori samo mene podsećaju na rusku provladinu grupaciju Nashi?

Švajcarska alter glob(a)

Umjetnici opet na delu!

Projekat HOLY DAMN IT je umetnička intervencija u procesu političke debate o društvenim alternativama u okviru međunarodnih protesta i pokreta otpora protiv samita G8 u Hajligendamu kod Rostoka u Nemačkoj 2007. ...Deset međunarodnih umetničkih grupa i umetnica/ka je kreiralo po jedan poster...Ovaj umetnički projekat se bavi hegemonističkom politikom i problematikom društvenih pokreta protiv kapitalističke globalizacije: privatizacijom, eksploatacijom ljudi i resursa, ratovima, mučenjem, eskalirajućom militarističkom mobilizacijom spolja i iznutra kao stanjem stalnog izuzetka, seksističkim nasiljem i patrijarhalnim i rasističkim modelima dominacije. Osim toga, projekat se bavi snagom globalnog imidža (re)produkcije u okviru kapitalizma i razvojem kultura i društava koje su orijentisane na emancipaciju i solidarnost.

Vidim da su švajcarske poreske pare uložene u rad ove talentovane ekipe. SDC podržava umetnost, kontekst-umetnost, dakako...Nadam se da srpskih poreskih para tamo nema, mada mirišem da QueerBeograd, Kontekst-galerija i SlobodnaKultura tu i tamo štrpnu lovu od budžeta.

Igraj šah deda

Zar nije Kosta Čavoški bio (ili još jeste) član neke liberalne partije koju je čini mi se osnovao Nikola Milošević? Nije da me je Kosta iznenadio ali kako može da podrži "kontra-marš" čiji organizatori javno pozivaju na fizičko obračunavanje sa neistomišljenicima?

Možda je upravo zato što su ovakvi bili "liberalni" lideri u Srbiji početkom devedestih, danas liberalizam u Srbiji uspešan koliko jeste. Nažalost, izgleda da je liberalizam uvek bio drugi izbor ovdašnjim političarima. Kada ne uspeju u mejnstrim strankama onda se proglase liberalima, kao što je slučaj sa Kostom, Liberalima Srbije i LDP-om. Možda bi liberalizam bio dosta jača opcija da su se lideri jasno opredelili od početka. Doduše kada se počne sa Kostom, dobro je i da smo dogurali do Tržišnog rešenja, ako nigde drugde.

Karla a zadovoljna

Karla Del Ponte je dala kratak intervju magazinu Newsweek u kome stidljivo priča o uspesima sudskih procesa sa prostora bivše Jugoslavije. Kaže: "Za osam godina... sudili smo šefu države Slobodanu Miloševiću, vojnim i policijskim komandantima, brojnim lokalnim ratnim lordovima, političkim liderima i praktično celoj vladi."

Naravno, i dalje optužuje Srbiju za prikrivanje haških optuženika, ali i primećuje koliko je više urađeno u tribunalu za Jugoslaviju nego u onom za Ruandu.

Ja imam utisak da je bez obzira na njeno stalno insistiranje na slaboj saradnji ona ustvari prilično zadovoljna. A ko ne bi bio, tri predsednika, potpredsednici vlade, ministri odbrane, svi su odgovarali pred njenim tužilaštvom. Srbija je u velikoj meri ispunila očekivanja tribunala. Naravno to ne znači da ne treba nastaviti saradnju i izručiti Mladića, naprotiv.