Pages

04 January 2010

Free Market, Maribor-Style

Koliko je slovenački model tranzicije slab, možete i sami da se uverite ako uporedite podatke o strukturnim promenama u Sloveniji i ostalima državama istočne i srednje Europe. Videćete da nam je tržište rada najmanje fleksibilno u regiji, birokratske barijere su među najvećima, zbog monopola i niske inovativnosti konkurentnost je katastrofalna, porezi su među najvišima na svetu, penzijski i zdravstveni sistem pred raspadom... Dakle, ako vam je posle svih ovih fatalnih grešaka Slovenija uzor za vođenje ekonomske politike, onda ste stvarno neracionalna država.


kaže u intervjuu Blicu, profesor ekonomije na Univerzitetu u Mariboru, Rado Pezdir.

Free market, Chicago Style

...it was a serious economic mistake to press for a hasty, major transformation of the U.S. economy on the heels of the worst financial crisis in decades. A more effective approach would have been to concentrate first on fighting the recession and laying solid foundations for growth. They should have put plans to re-engineer the economy on the backburner, and kept them there until the economy emerged fully from the recession and returned to robust growth. By failing to adopt a measured approach to economic policy, Congress and the president may be slowing the economic recovery, and thereby prolonging the distress from the recession.


kažu u članku za Wall Street Journal profesori ekonomije iz Čikaga, Gery Becker, Kevin Murphy i Steven Davis. Dakle, nije problem u samim planovima da se napravi reinžinjering američke ekonomije, nego što se ti planovi sprovode u recesiji. Trebalo je, kažu naši liberalni ekonomisti, predsednik ( i Kongres) da odlože malo nacionalizaciju zdravstvenog osiguranja i slične stvari, i da se prvo "koncentrišu" na recesiju. Hmm...meni 800 milijardi bačenih para na "stimulus" i trilion dolara bačenih para na nove bailoute liči na dosta veliko "skoncentrisavanje" na recesiju. Kamo sreće da su se manje "skoncentrisali" na "rešavanje" tog problema.

Mislim da bi mnogo bolji free-market savet predsedniku i Kongresu bio da prestanu da se "koncentrišu" kako na recesiju tako i na reinžinjering američke ekonomije, jer ni jedno ni drugo nije u opisu posla koje im daje američki Ustav kome su se zakleli. Ali, pretpostavljam da bi to bila "ideologija", kojom se, kao što znamo, "ozbiljni ekonomisti" ne bave...