Pages

19 May 2014

Poplave 1926. godine

Mоžda je ova aktuelna poplava "hiljadugodišnja", ali velika poplava se desila i jula 1926. godine. Izlili su se Dunav, Sava, Tisa, Vardar, Morava, praktično cela Kraljevina SHS je bila poplavljena, bili su poplavljeni i Ljubljana i Zagreb i Beograd. Koga zanimaju detaljni izveštaji, može da pročita Politiku, od 2. jula pa na dalje, na sajtu Narodne biblioteke Srbije. Meni je ovo zapalo za oko (priča ministar saobraćaja, Vasa Jovanović):

Prema izveštajima koji nam stižu poslednjih dana, a naročito prema vestima koje su danas javljene, stanje u ugroženim krajevima u Bačkoj i Baranji tako je teško da se najhitnije mora pribeći merama spasavanja tamošnjeg življa. Situacija je, prema dobivenim obaveštenjima, takva da je katastrofa na pragu. Kao što vam je poznato, prvi je bio Kralj koji je obišao poplavljene krajeve. Zatim jeivlada bila odredila svoje članove. Bili smo g. Marko Trifković i ja na terenu. Obišli smo poplavljene predele i mesta u kojima se organizuje odbrana od vode. Primerno je držanje naših seljaka. Došli smo u dodir sa onima koji brane zemlju i bili smo dirnuti njihovom srčanošću i gotovošću da se žrtvuju da se samo pobedi voda i spase plodna njiva. Nailazili smo na dirljive scene. Videli smo seljake koji su žrtvovali svoje njive, svoje vinograde, svoje kuće, da spasu ostale. Bilo je slučajeva gde se sami sopstvenici prvi zabadali ašove u svoje divne vinograde, jer je to nužnost odbrane zahtevala. Nisu žalili ni njive pune žita u kritičnim situacijama, onda kada se osećala potreba da se ma otkud zemlja donese i ojača nasip pored pomamne vode. Jer su svesni da čine žrtvu u interesu celine i da je to dužnost njihova prema bližnjima, prema otadžbini svojoj.

Ne uvodi se kapitalizam državnim dekretima

Strašan intervju Stiva Pejovića podgoričkoj Pobjedi:

"Ono što mene posebno zbunjuje je kada čitam u novinama i ovdje u Crnoj Gori, ali još više u Srbiji, da eto, kapitalizam nije uspio i treba da tražimo nešto drugo i nešto novo. To je, oprostite na izrazu, čist idiotizam. Kako je moguće da nešto nije uspjelo, a da to nešto nisi ni pokušao da napraviš. Nikada ni Crna Gora, ni Srbija nisu imali liberalnu kapitalističku ekonomiju, a onda se nađe neko da kaže kako to ovdje „ne radi”…"

Bolje pročitajte sve.