Pages

07 May 2010

Šta sa evrima?


Bankari, ali i pojedini ekonomisti, poručuju da ne bi bilo loše da se jedan deo štednje iz evra prebaci u dolare.

Uradite to jedino ako mislite da niko drugi osim vas još nije primetio da je u Grčkoj kriza.

Jer ako i svetski bankari znaju da je evro u potencijalnoj krizi, oni su ga već prodali i vrednost mu je vać pala -- što se i jeste desilo. Za koliko je vrednost evra pala? Za tačno onoliko koliko se u proseku misli da je ugrožen, za koliko se predviđa njegov dalji pad.

Ali opet, ako mislite da ste pametniji od ostatka sveta, da su ostali potcenili razmere krize, onda menjajte evre u dolare.

Đilasov danak

Takse za isticanje firme koje grad Beograd naplaćuje a o kojima je skoro pisao Pavle Mihajlović u politici su zaista katastrofalne. Naš redovni čitalac koji je skoro osnovao nevladinu organizaciju koja treba da se bavi projektima iz oblasti kulture, ima samo jednog zaposlenog i trenutno nula prihoda je dobio račun od 42,000 dinara, što je usput samo 20% od cene koju plaćaju privatne firme. Najzanimljivije u celoj priči je što ste kao pravno lice izgleda u obavezi da istaknete firmu u protivnom sledi još skuplja kazna. Okreni, obrni neko izgleda mora da plati Đilasove neimarske ambicije, socijalne stanove i hangar obdaništa.