Pages

21 September 2006

Antitrust i afrimativna akcija

O antimonopolskoj politici se često misli kao o sredstvu za očuvanje konkurencije, koja bi oslabila ili nestala ako tržište prepustomo njemu samom.

Sledeći tekst odbacuje ovu premisu, i pravi zanimljivu paralelu između izopačenog egalitarizma afirmativne akcije i "egalitarizma" pomoći malim firmama karakterističnog za antitrust.

Radikalno

Prokopijević u slovenačkom Finance o opasnosti od Radikala. Sažetak teksta na B92.

Jeb Bush i etanol

U Americi se, kao i drugde na Zapadu, mnogo priča o altenrativnim, ne-fosilnom gorivima. I mnogo se para iz budžeta troši na njihov razvoj i primenu. Pre nekoliko godina u Kongresu je vođena kampanja da se povećaju subvencije domaćim proizvođačima etanola, ne bi li se smanjila zavisnost od nafte. U ovom trenutku su te subvencije za domaću proizvodnju etanola 51 cent po galonu, ali svejedno domaći etanol ne može da bude konkurentan jer je njegova proizvodnja iz kukuruza mnogo skuplja nego ona iz šećera, koju radi Brazil recimo.

Guverner FlorideJeb Bush, umesto daljeg povećanja subvencija, ima bolju ideju. Ukinite carine na uvoz etanola od 54 cente po galonu, i dobićemo jeftiniji uvozni etanol i eto kroz neko vreme masovno kola na etanol, i eto sumraka za šeike i države koje sponzorišu teroriste.

Mada, ne verujem da ce američki proizvođači etanola, za razliku od potrošača, biti oduševljeni ovom idejom. Skoro da bih dao neku paru da od ove ideje neće biti ništa.

"Odakle vaskrs državnog planiranja?"

Milić Milovanović u Politici piše o Nacionalnom investicionom planu.