Pages

29 August 2007

Zloupotreba posta

I to postoji. Sociolog religije Mirko Đorđević kaže da vladika Filaret zloupotrebljava post u političke svrhe. Zar nije i Džizus radio nešto slično? Ceo njegov život je bila politička borba (bar tako kažu u Žitiju Brajanovom).

Nije mi baš najjasnija situacija. Crna Gora mu ne dozvoljava ulaz jer se nalazi na listi haškog tribunala kao pomagač optuženima za ratne zločine. Nije jasno da li je svima sa te liste zabranjen ulaz ili samo vladici. Očigledno da vlada Crne Gore ima prava da donosi disckrecione odluke ove vrste, ali bi bilo lepo kada bi to radili principijelno i objavili listu ljudi koji su nepoželjni u zemlji. Ipak, pre će biti da haški tribunal nije problem već pravoslavne čarke u Crnoj Gori.

Ja sam pomalo na strani Hrista brata Filareta sada. Čovek ima prava da koristi bilo koji metod (dok ne narušava osnovna prava drugih) u svom protestu. Bez obzira da li je to post, pričešće ili vaskrs. Sa druge strane generalno sam protiv korišćenja diskrecionih ovlašćenja pa mi je glupo što mu je ograničena sloboda kretanja a da pri tom "preosvećenom" nije dokazana nikakva krivica.

Prohibicija - kako i zašto

Zanimljiv i poučan tekst Dona Boudreauxa o tome kako i zašto je uvedena, a kasnije i ukinuta prohibicija u Americi.

Naime, priča je da je sve do uvođenja poreza na dohodak 1913. godine, porez na alkohol bio veoma značajan federalni prihod (skoro 1/3 budžeta). Nakon uvođenja poreza na dohodak, Kongres je mogao da popusti pred zahtevima moralista i zabrani alkohol. Međutim, kada je 1933. godine naplata poreza na dohodak pala za 60% u odnosu na 1930. godinu (usled depresije), Kongres je odlučio da alkohol ipak i nije tako loš i po prvi put ukinuo jedan ustavni amandman.

Zašto je to bitno? Zato što izgleda da zahtevi za legalizacijom marihuane koji se baziraju na libertarijanskim argumentima (nepotrebna kriminalizacija velikog dela društva, mešanje u privatne stvari i slično) ne daju efekat. Izgleda da je bolje da forsiramo najgluplji argument koji se svodi na to da će legalizacijom marihuane država moći da sakupi više poreza. Možda nas onda i poslušaju.