Pages

22 February 2007

Kragujevac

Zanimljivo pitanje kod ove kupoprodaje diploma je zašto ih kupuju. Po količini novca o kojem se govori očigledno je da je tražnja velika.

Cela poenta obrazovanja je da je to ulaganje u učenje nečega korisnog, što kasnije treba da se isplati. Diploma je samo sertifikat da su određeni standardi zadovoljeni. Ali u slučaju kao ovaj izgleda da se to ulaganje isplati zbog same diplome. Diploma je svrha, a učenje sredstvo. Nema veze ako se upotrebi alternativno sredstvo kao što je novac, diploma opet jednako vredi.

Ovo je moguće samo ako zaposlenje ne zavisi od veština ili znanja koje nas čine korisnim, nego od nečega drugog. Korupcije ima najviše na fakultetima kao što su pravni ili medicinski, zato što je većina pozicija sa ovim diplomama u državnoj službi. Ima mnogo manje smisla kupiti diplomu informatičara ili inženjera, jer je tu državna ponuda posla mnogo manja, a u privatnoj firmi vam nikakva diploma ne pomaže ako ništa ne znate. (Kupovina pojedinačnih ispita ima smisla i na ovim fakultetima ako je ispit bezvredan i ne utiče na praktičnu primenu znanja -- ali i ovo je problem državnih fakulteta jer samo oni imaju takvu vrstu ispita. Prvi primer je Ekonomski u Beogradu.)

Šta su onda poruke ovog incidenta? Da treba juriti profesore i slati još policajaca? Propovedati moral? Ili da nešto fundamentalno ne valja sa državnim fakultetima i državnim zapošljavanjem.

Korupcija na fakultetima se smanjuje:
-- Privatizacijom fakulteta;
-- Zakonskim regulisanjem prijema u državnu službu na osnovu testova, a ne konkursa;

A fakulteti će tako u isto vreme postati i korisniji i lakši.