Pages

21 April 2007

Od koga nas štiti Komisija za zaštitu konkurencije?

Jedini pravi monopol je onaj koji garantuje država, kao što je opština Zrenjanin prošle godine pokušala da garantuje SBB-u ekskluzivno pravo na kablovsku. Ali ako ima slobodnog ulaska drugih firmi u posao, kako onda zabraniti bilo kome da radi sa svojim cenama šta hoće? Do pre nekoliko godina niko nije imao kablovsku, a sada je kablovska televizija odjednom postala ljudsko pravo i država mora da se brine da je neko ne naplati preskupo. A zaboravlja se da kad ne bi bilo borbe za profitom, kablovska kao prvo ne bi ni postojala.

Ali to je priča od prošle godine. Tada je SBB bio na udaru zbog povećanja cena, a sada je na udaru zbog promotivne kampanje, odnosno smanjenja cena! Komisija za zaštitu konkurencije zabranjuje SBB-u da potrošačima nudi promotivne cene. Ako se ovako nastavi velika je šansa da građani Srbije shvate da antimonopolska politika najviše šteti njima.

Antimonopolska politika je a) štetna jer plaši investotore i obeshrabruje potencijalna ulaganja, b) nelegitimna jer nema osnova zabraniti privatnim firmama da prodaju po kojoj ceni hoće. A na vrh svega toga treba dodati ljudski faktor. Kada se načelno govori o državnim komisijama koje nešto treba da regulišu, kao da se podrazumeva da u njima sedi Patrijarh Pavle. A u realnosti je drugačije. Recimo predesdnik srpske Komisije je do pre dve godine bio dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

Kupujmo domaće i sl.

Juče je na berzi prodat Putnik. Prvo su u procesu za preuzimanje učestvovale dve firme. Firma koja je na početku ponudila manje novca je ipak kupila Putnik kasnije jer je država odlučila da iznenada proda svoje akcije na berzi. U Glasu kažu da je na ovaj način izigran kupac iz Rusije u korist kupaca iz Srbije.

Ako je to tačno, izgleda da naša vlada stvarno smatra da je ruski kapital nepoželjan u Srbiji ali takodje ne želi da dokazuje da se radi o prljavom novcu već ih indirektno sprečava da kupuju preduzeća. Nažalost cena nije jedini faktor kojim se rukovodi u privatizaciji. Kao mali akcionar Putnika rado ću prodati svoje akcije ruskim "tajkunima" ukoliko ponude višu cenu za preostale akcije.

Zahvalna Patrijaršija

Ne bih da se mešam ali i Crnogorci mogu da nadju duhovni mir u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kaže predsednik Tadić u Blicu. On kao da se nameračio na glasače DSS-a i radikala. Prvo Kosovo pa sada SPC. Šta je sledeće? Ne znam koliko je to pametno ali neka mu je sa srećom.

Meni se čini da vernici u Crnoj Gori mogu da se nadaju boljoj usluzi zbog formiranja tržišta religije i konkurentnosti dve crkve. Možda će početi da otvaraju besplatne vrtiće, frizerske salone, agencije za pronalaženje partnera ili preregistraciju vozila u cilju privlačenja većeg broja vernika. Danas je u svakom slučaju bolje biti vernik u Crnoj Gori nego u Srbiji.